Свет

Шта подстиче пораст броја ЛГБТ младих у свету и које су последице тог тренда?

Психолог Софија Тривунац, колумниста РТ Балкан, каже да су младе некада привлачили Битлси или неке друге групације које су представљале контракултуру, а данас је то ЛГБТ група која је најмоћнија због огромне финансијске и медијске подршке
Шта подстиче пораст броја ЛГБТ младих у свету и које су последице тог тренда?© Photo by Drew Angerer/Getty Images

Медији су недавно пренели резултате новог истраживања у Аустралији под називом "Велика анкета младих" према којем се свака трећа особа, од 18 до 24 године, изјашњава као припадник ЛГБТ популације.

Такође, у јавности се последњих година пропагира да је све мањи број деце и младих који себе сматрају хетеросексуалним и цисродним (у складу са својим биолошким полом), иако резултати студија на ову тему неретко варирају.

Више фактора доприноси овом тренду, наводи психолог др Софија Тривунац, специјалиста за клиничку психологију и дечији развој. 

"У младом добу у процесу индивидуације од родитеља и примарне породице покушавате да формирате своју индивидуалност и приклањате се различитим групама. Младе привлачи нешто што је интересантно и другачије од родитеља. Некада су то били нпр. Битлси или друге групације које су представљале контракултуру. Принцип је сада исти, а ЛГБТ група је најмоћнија зато што има највећу финансијску и медијску подршку", оценила је др Тривунац за РТ Балкан.

Посреди су, између осталог, агенда депопулизације и интереси фармацеутске индустрије, удружене са идејом "да смо једино ми господари свог тела са којим можемо све што хоћемо", те да нема ништа изван човековог материјалног постојања, наводи наша саговорница.

Када су у питању све чешће промене пола без дозволе и знања родитеља Тривунац каже да то представља други или трећи степен у односу на естетске операције, а лекари и фармацеутска индустрија на тај начин продају и промовишу своје услуге.

Механизам сакривања здравствених података од родитеља у Америци био је распрострањен још деведесетих година прошлог века, подсећа наша саговорница, а данас смо сведоци свеопштег напада на родитеље.

"Сведоци смо застрашујућих напада на родитеље, а деци се дају права која физиолошки и интелектуално не могу да имају зато што нису толико развијена. Породица се разбија и деца се раздвајају од родитеља. По том принципу, родитељи не би требало да се мешају ни уколико њихово дете жели да узима дрогу", каже Тривунац. 

Она сматра да је пракса безусловног подржавања промене пола код малолетника погрешна, али да се на Западу осуђују сви који се томе супротставе.

"Родитељи су недовољно образовани, уплашени и уцењени. Испран им је мозак разном пропагандом, а они јој се препуштају", навела је саговорница РТ Балкана и додала да родитељи мисле да је у питању "неко ново време".

Деца пркосе родитељима, манипулатори вребају

Др Тривунац је упозорила на фаталне последице узимања хормонских блокатора и медицинске промене пола код младих.

"То је толико биолошки, психолошки и развојно погрешно, али ко год се од стручне јавности томе противи бива прогоњен. Када се буде дошло до некакве равнотеже, много деце ће већ бити физички уништено. Све се то знало и раније, зато што је то један неприродан процес који је врло опасан, медицински и психолошки", поручила је специјалиста и подсетила да постоји велики број људи који се након операција промене пола покају.

Деца и тинејџери се неретко изјашњавају као припадници ЛГБТ популације зато што желе да шокирају родитеље, али и да се држе крда, своје групе, оценила је др Тривунац и додала да манипулатори то искоришћавају.  

Подсећа на моду тетовирања коју је затим пратило често ласерско уклањање истих- у питању је исти модел опирања родитељском ауторитету и жеља за доказивањем припадности групи. 

"Дете у том расцепу мора да се извуче, али је проблем што су многи родитељи изгубили морални компас и не могу да буду узор детету", наводи психолог. 

Статистика и пропагандни трикови

Осврћући се на запањујуће резултате истраживања о броју младих који се изјашњавају као ЛГБТ, Тривунац наводи да не треба веровати статистици коју објављују различите групе и преносе медији. 

"Имам искуства у тој области и знам како се лако статистика може искористити као пропагандни трик. Ко зна каква су то испитивања и на каквим узорцима су рађена. Ипак, већина људи не разуме како функционишу пропаганда и статистика и повероваће да ако нешто 'сви раде' - то мора да је добро. Међутим, већина није увек у праву", поручује саговорница.

Ипак, сматра Тривунац, поредак који се намеће није одржив, пре свега биолошки, а "сваки пут када нешто пређе границу, подстиче се снажан одговор друге стране."

Одређени број младих ће цену платити здрављем, постаће хронични болесници због непотребних захвата и хормонских терапија, али неки ће се освестити, верује психолог.

"На глобалном плану смо део велике трансформације, а будући да колективне акције немају снагу коју су некад имале, битно је да до освешћивања и оснаживања дође на нивоу појединца. Важно је да се родитељи боре да заштите своју децу", закључила је др Тривунац. 

image
VV inauguration
banner