Свет

Пет најразорнијих земљотреса 21. века

Имајући у виду трагичне последице најскоријег земљотреса у Турској и Сирији, пред вама је листа пет најразорнијих земљотреса који су се догодили у текућем столећу
Пет најразорнијих земљотреса 21. векаwww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli/dpa

Последице земљотреса јачине 7,7 степени Рихтерове скале који је погодио Турску и Сирију оставиле су свет без речи, док из минута у минут стижу информације о све већем боју жртава и повређених, али и несталих.

Медији јављају да је у две државе погинуло више од 2.700 људи, али постоји бојазан да ће број жртава наставити да расте, јер је велики број људи затрпан под рушевинама. Имајући у виду трагичне последице земљотреса који многи описују као највећу природну катастрофу тог типа икада забележену у Турској, тим "РТ Интернешенел" саставио је листу од пет најразорнијих земљотреса у 21. веку.

Земљотрес у Индијском океану најсмртоноснија природна катастрофа у историји

Почетком 2000-их догодио се низ разорних земљотреса. У децембру 2004. забележен је земљотрес јачине од 9,3 степена на Рихтеровој скали, иначе трећи најснажнији земљотрес забележену историји, са епицентром недалеко од западне обале Индонезије.

Потрес је изазвао цунами висок 30 метара који је разорио насеља дуж обала Индијског океана, усмртивши укупно 227.898 људи у 14 земаља. Тиме је тај земљотрес уједно постао и најсмртоноснија природна катастрофа у историји.

Поред огромног броја погинулих, уништена је инфраструктура, а економске активности у обалним регионима као што су Ацех у Индонезији и провинције индијске савезне државе Тамил Наду биле су поремећене. Земљотрес је био толико снажан да је изазвао мању сеизмичку активност чак и на Аљасци.

Земљотрес на Карибима усмртио 220.000 људи

Земљотрес магнитуде седам степени Рихтерове скале погодио је карипску острвску државу Хаити у јануару 2010. године. Епицентар земљотреса налазио се у близини града Леоган, свега 25 километара од главног града Порт-о-Пренс.

Потреси изазвани земљотресом трајали су скоро две недеље. Свеукупно се догодило најмање 52 мања потреса интензитета 4,5 или више. Катастрофа је погодила око три милиона људи, док је влада Хаитија потврдила да је катастрофа однео живот око 220.000 људи. Уништено је око 250.000 домова и 30.000 комерцијалних објеката, док је велику штету претрпео и Порт-о-Пренсу, као и неколико других градова.

Земљотрес у близини Јапана изазвао најгору нуклеарну катастрофу после Чернобиља

Марта 2011. године догодио се земљотрес са епицентром у Тихом океану, око 72 км источно од Јапана. Са магнитудом од 9,1 степен, био је то други најснажнији земљотрес у 21. веку и четврти најснажнији откако је успостављена модерна пракса евидентирања земљотреса 1900. године.

Земљотрес је усмртио више од 19.700 људи и приморао стотине хиљада људи да напусте своје домове. Цунами изазван земљотресом довео је до катастрофе у нуклеарној електрани у Фукушима, која је описана као најгора нуклеарна катастрофа после Чернобиља 1986. године.

Три реактора у јапанском нуклеарном постројењу су се истопила, што је довело до цурења радиоактивне воде у околини елетране.

Становници у кругу од 20 км од фабрике у Фукушими су евакуисани. Светска банка оценила је да је економска надмашила 235 милијарди долара, што ту катастрофу чини најскупљом у историји.

Велики земљотрес у Сечуану

Снажан земљотрес интензитета осам степени Рихтерове скале погодио је провинцију Сечуан на југозападу Кине у мају 2008. године. То је постао земљотрес који је изазвао највећи број пратећих геолошких опасности у историји, укључујући и преко 200.000 клизишта. Земљотрес се осетио чак и у Пекингу и Шангају, али и на Тајланду и у Вијетнаму.

Та катастрофа усмртила је преко 80.000 живота и оставила скоро пет милиона људи без крова над главом, што га чини најсмртоноснијим земљотресом у Кини од 1976. године.

Земљотрес у Кашмиру 2005. године

У октобру 2005. године, земљотрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале погодио је западни део кашмирског региона под контролом Пакистана, као и неке области територија Џаму и индијског дела Кашмира. Катастрофа је однела живот 86.000 људи и оставила исто толико повређених, док су милиони расељени. Тај земљотрес сматра се најсмртоноснијом природном катастрофом у Јужној Азији.

image