Свет

Бајден у Конгресу о стању нације: Украјина, лекови, абортус и оружје

Бајденов традиционални говор долази у тренутку у коме се он бори са осредњим рејтингом, подељеним Конгресом и припремом кампање за изборе 2024. године
Бајден у Конгресу о стању нације: Украјина, лекови, абортус и оружје© 20230208_gaf_u04_036.jpg

Председник САД Џозеф Бајден је у традиционалном обраћању Конгресу позвао републиканце да подигну горњу границу америчког дуга и подрже пореску политику која је наклоњенија Американцима средње класе. 

Бајден је, како оцењује "Хил", одржао говор у моменту у коме се суочава са осредњим рејтингом, подељеним Конгресом и припремом кампање за изборе 2024. године. 

У првом обраћању на заједничкој седници Конгреса откако су републиканци преузели контролу над Представничким домом, Бајден је говорио о стању нације, коментарисао унутрашњу и спољну политику и похвалио економски напредак остварен током мандата администрације коју предводи, пише "Глас Америке".

У делу говора посвећеном спољној политици, амерички председник се обратио присутној украјинској амбасадорки, којој је поручио да су "Сједињене Америчке Државе уједињене у подршци Украјини". 

"Заједно са НАТО-ом смо показали снагу пред руском агресијом на Украјину. Заједно смо учинили оно што Америка иначе ради на најбољи могући начин. Предводили смо! Ујединили смо НАТО и изградили глобалну коалицију", истакао је Бајден.

Бајден се осврнуо и на односе са Кином, истакавши да ће "заштитити државу уколико Кина угрози њен суверенитет".

"Моја администрација ће увек штитити суверенитет Сједињених Држава. Посвећени смо сарадњи са Кином - тамо где то може да унапреди америчке интересе и користи свету. Али немојте погрешно мислити - прошле недеље смо јасно рекли: ако Кина угрози наш суверенитет, заштитићемо нашу земљу, што смо и учинили", рекао је амерички председник.

Обраћајући се републиканцима који контролишу Представнички дом, Бајден је указао да је потписао више од 300 закона које су заједнички предложиле две стране.

"Мојим републиканским пријатељима поручујем да, уколико смо могли да сарађујемо у прошлом сазиву Конгреса, нема разлога да то не чинимо и сада. Грађани су нам поручили да нас борба ради борбе, моћ ради моћи, или сукоб ради сукоба, не води нигде", указао је амерички председник.

Он се осврнуо и на цену лекова у Америци, наводећи да велике фармацеутске компаније грађанима "неправедно наплаћују стотине долара", као и да су у претходном периоду остваривале рекордне зараде.   

Бајден је указао на потребу реформе полиције, која је последњих дана била значајна тема због смрти Тајрија Николса, Афроамериканца из Мемфиса који је преминуо након бруталног полицијског пребијања.

Бајден је поново позвао Конгрес да усвоји предлог Закона који се у јавности појавио након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда. Предлог још није усвојен у Конгресу, а на основу тог закона требало би да полицијске управе и службеници доследно одговарају за своје поступке. 

Амерички председник се истовремено заложио за забрану аутоматског оружја, а обећао је и да ће уложити вето на сваки покушај забране абортуса на националном нивоу. Он је позвао Конгрес да поново успостави право које је Врховни суд укинуо јуна 2022. године, када је поништена судска пресуда "Ро против Вејда" која је гарантовала могућност прекида трудноће као уставно право сваке жене у САД.

Како оцењује "Хил", Бајденови предлози о забрани оружја, кодификацији права на абортус, увођењу нових пореза и заштити синдиката немају реалне шансе док републиканци контролишу Представнички дом. 

"Глас Америке" оцењује да је Бајден одржао говор о стању нације у тренутку када већина америчких грађана нема повољно мишљење о њему и наводи да, према анкети "Вашингтон поста" и телевизијске мреже Еј-Би-Си, 62 одсто Американаца сматра да Бајден није много постигао током две године мандата.

image