Свет

Већина демократа у САД не жели да се Бајден поново кандидује

Свега 37 одсто "плавих" подржава поновну кандидатуру председника САД, док је млађа популација исказала бојазан да Бајдена године чине неспособним да обавља функцију, указују резултати нове анкете
Већина демократа у САД не жели да се Бајден поново кандидујеwww.globallookpress.com © IMAGO/Julia Nikhinson / CNP /Med

Јасна већина демократа не сматра да би амерички председник Џозеф Бајден требало поново да се кандидује на изборима 2024. године, закључује се из резултата нове анкете објављене у понедељак.

Анкета центра за истраживање јавног мњења "Асошијејтед преса" и истраживачке организације "НОРК" Универзитета у Чикагу указује да свега 37 одсто демократа сматра да би Бајден требало да се кандидује за други мандат, што је 15 одсто мање него број присталица "плавих" који је мислио исто пре међуизбора у новембру.

Истраживачи указују да су за смањену популарност америчког председника одлучујући млађи гласачи, будући да само 23 одсто испитаника млађих од 45 година сматра да би Бајден требало поново да се кандидује, док исто мисли 49 одсто испитаника старијих од 45 година.

"Асошијејтед прес" преноси да су у интервјуима након анкете неки испитаници заступали мишљење да тренутног председника године ометају у вршењу дужности, подсетивши на његово држање, али и многе јавне гафове.

Бајденов најскорији гаф се догодио у Белој кући у четвртак, када је амерички председник рекао да "више од половине жена" у његовој администрацији "чине жене."

Прошлог месеца, амерички председник је заборавио име снаје чувеног активисте Мартина Лутера Кинга јуниора, Андрее Вотерс Кинг, када јој је певао рођенданску песму. У септембру прошле године, Бајден се распитивао за здравље републиканске посланице у Сенату Џеки Валорски, која је погинула у саобраћајној несрећи месец дана пре тога.

Џозеф Бајден је у неколико наврата наговештавао да ће се кандидовати за други мандат. Међутим, он и даље није званично започео кампању, рекавши да ће коначна одлука зависити од његовог здравља и разговора са његовом породицом.

image