Свет

Највише интерконтиненталних балистичких ракета на ноћној паради у Пјонгјангу

Према фотографијама и снимцима који су објављени, на паради је учествовало 11 пројектила Хвасон-17с, највећих интерконтиненталних балистичких ракета за које се сматра да могу да погоде било коју тачку на свету
Највише интерконтиненталних балистичких ракета на ноћној паради у Пјонгјангу© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Северна Кореја приказала је део своје индустрије пројектила на ноћној паради у Пјонгјангу, известили су државни медији, приказујући више интерконтиненталних балистичких ракета него икад.

Парада је уприличена поводом 75 година од оснивања севернокорејске војске, пренео је Ројтерс.

Присуствовао јој је председник државе Ким Џонг Ун који је био у пратњу своје ћерке за коју западни медији спекулишу да би га могла наследити на месту шефа државе.

Представљање интерконтиненталних балистичких пројектила имало је за циљ да покаже нуклеарну снагу Северне Кореје, а на паради су приказане и тактичке нуклеарне јединице, наводи у свом извештају државна севернокорејска агенција КЦНА.

Према фотографијама и снимцима који су објављени, на паради у Пјонгјангу је учествовало 11 пројектила Хвасон-17с, највећих интерконтиненталних балистичких ракета за које се сматра да имају нуклеарну бојеву главу и могу да погоде било коју тачку на свету.

Хвасон-17 први пут је тестиран прошле године.

"Овог пута Ким Џонг Ун пустио је да тактичко и наоружање дугог домета говори само за себе. Порука коју Пјонгјанг жели да пошаље свету, приказујући своје способности за одвраћање, вероватно ће доћи у облику тестирања ракета на чврсто гориво и детонације минијатуризованог нуклеарног уређаја", рекао је професор на универзитету у Сеулу Лиф-Ерик Изли.

Након Хвасона-17, уследило је оно што су поједини стручњаци описали као могући прототип или макету нове интерконтиненталне балистичке ракете на чврсто гориво. Већина ових пројектила које поседује Северна Кореја је на течно гориво, што захтева да буду напуњени погонским горивом на месту лансирања, а то је процес који одузима много времена.

Развој балистичких ракета на чврсто гориво дуго је био један од главних циљева земље јер је такве пројектиле теже уочити и уништити током сукоба. Нејасно је докле је Пјонгјанг стигао са развојем ове врсте наоружања, будући да су на ранијим парадама понекад излагали макете.

 

image