Свет

Нуклеарка за нуклеарку: Северна Кореја упозорава Америку и Јужну Кореју

Пјонгјанг издао оштро упозорење: Опасно сте близу наших црвених линија
Нуклеарка за нуклеарку: Северна Кореја упозорава Америку и Јужну Корејуwww.globallookpress.com © South Korea Defense Ministry/Keystone Press Agency

Северна Кореја је обећала одговор на сваку безбедносну претњу из Вашингтона и Сеула, укључујући коришћење своје "најмоћније нуклеарне силе" након што је амерички министар одбране Лојд Остин посетио Јужну Кореју и обећао даље проширење заједничких војних вежби.

"Војна и политичка ситуација на Корејском полуострву и у региону достигла је екстремну црвену линију због непромишљених војно конфронтационих маневара и непријатељских потеза САД и њихових вазалних снага", рекао је неименовани портпарол Министарства спољних послова у дугачком саопштењу које преноси државна Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Остин је у уторак посетио Јужну Кореју како би потврдио америчку "гвоздену" посвећеност пружању "нуклеарног кишобрана" свом кључном савезнику. У уводнику који је објавила новинска агенција Јонхап, он је рекао да савезници "проширују обим комбинованих вежби", укључујући "све сложеније вежбе засноване на сценаријима фокусиране на нуклеарне претње", како би "повећали интероперабилност и спремност да се 'боримо вечерас' ако буде потребно."

Пјонгјанг је предлог Вашингтона о такозваном "проширеном одвраћању" према југу осудио као димну завесу за претварање Корејског полуострва у "огромни ратни арсенал и критичну ратну зону".

"ДНРК ће најоштрије реаговати на било који војни покушај САД, по принципу 'нуклеарка за нуклеарку и свеопшта конфронтација за свеопшту конфронтацију!'", рекао је портпарол.

Прошле године, Северна Кореја је извела рекордан број лансирања пројектила, укључујући вишеструке балистичке тестове великог домета, назвавши их одговором на све веће ратне игре између САД и Јужне Кореје, које Север посматра као претњу сопственој безбедности и као "пробе" за потенцијалну инвазију.

Шеф Пентагона је тврдио да војне активности Пјонгјанга само додатно доказују потребу да се "остане на опрезу" и обећао је на састанку са својим јужнокорејским колегом, Ли Јонг-Супом, да ће "наставити да распоређује америчка стратешка средства на благовремен и координисан начин у будућности."

САД имају око 28.500 војника у Јужној Кореји, а према Остину, само захваљујући масовном америчком војном присуству на полуострву мир је ту очуван већ седам деценија.

Министарство спољних послова Северне Кореје оптужило је Вашингтон да покушава да примора Пјонгјанг да се "једнострано разоружа путем санкција и војног притиска", додајући да "није заинтересован за било какав контакт или дијалог са САД" све док таква "непријатељска политика" траје.

image