Свет

"Блумберг": Турска покушава да добије зелено светло од Русије како би испоручила помоћ у Сирији

"Блумберг" пише, позивајући се на неименоване званичнике, да Турска покушава од Русије да добије зелено светло за слање помоћи у Сирију која је тешко погођена земљотресом
"Блумберг": Турска покушава да добије зелено светло од Русије како би испоручила помоћ у Сирији© Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

Турска покушава да добије зелено светло од Русије да користи нове граничне прелазе за испоруку помоћи преживелима у земљотресу на северозападу Сирије, јавио је "Блумберг" позивајући се на неименоване званичнике.

Анкара је у преговорима са Москвом да дозволи проток међународних залиха преко турских граничних прелаза Онкупинар и Кобанбеј у провинцији Килис, казали су званичници за "Блумберг" тражећи да не буду објављена њихова имена јер су преговори још у току.

У два снажна земљотреса који су у понедељак задесили Турску и Сирију погинуло је више од 22.000 људи. Док је турска влада заузета санирањем штете и спасавањем преживелих, хуманитарна катастрофа се одвија на северозападу Сирије због недостатка значајне стране помоћи.

Први конвој хуманитарне помоћи коју су пружиле Уједињене нације могао је да стигне у Сирију тек у четвртак са турског граничног прелаза Килвегозу, али је пошиљка исувише мала у односу на размере последица земљотреса. Болницама које води Сиријско-америчко медицинско друштво у тој области остало је мало медицинског материјала за лечење огромног броја људи који су задобили повреде кичме и преломе костију.

Иако је Русија подржавала резолуцију УН да се прошири употреба граничног прелаза Килвегозу — или Баб ал-Хава — као једине улазне тачке за међународне пошиљке помоћи у Сирију, познато је да се противи отварању нових граничних пунктова због забринутости да би пошиљке завршиле на територији коју држе побуњеници.

Ипак, постоје знаци да би Москва могла да буде спремна да прилагоди свој став током ове хуманитарне кризе.

"Ако Турска каже да је то неопходно, Русија неће бити против тога, под условом да је то договорено са Дамаском", рекла је за "Блумберг" Елена Супонина, аналитичарка из Москве. "Русија је ове године ублажила свој став о мандату УН за достављање помоћи у Сирију.

Турска и Русија су на супротстављеним странама у северној Сирији, где је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у новембру 2022. запретио да ће започети дуго обустављену офанзиву против курдских снага које подржавају САД у области коју Анкара сматра територијом под контролом терориста.

Руски председник Владимир Путин подржава власт у Дамаску под управом председника Башара ал Асада која покушава да поврати контролу над целом територијом земље. Москва је у децембру била домаћин разговора између турског и сиријског министара одбране по први пут од избијања рата у арапској држави 2011. године, у тренутку када су постојали сигнали да долази до постепеног приближавања Анкаре и Дамаска.

image