Свет

Кина тражи укидање америчких санкција Сирији након катастрофалног земљотреса

САД категорично одбијају да суспендују рестриктивне мере, сматрају да би то било "контрапродуктивно"
Кина тражи укидање америчких санкција Сирији након катастрофалног земљотресаwww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli

Америчке санкције против Сирије спречавају слање помоћи Дамаску након катастрофалног земљотреса који је у тој земљи и оближњој Турској однео више од 15.000 живота, речено је у кинеском министарству спољних послова.

Пекинг је позвао Вашингтон да укине санкције против Сирије и "отвори врата за хуманитарну помоћ".

Портпарол министарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је да САД имају дугу историју интервенисања у Сирији, као и да су њихове акције имале тешке последице за просечне грађане.

"Катастрофалан земљотрес и године рата и нестабилности довеле су до ужасне хуманитарне кризе у Сирији", рекла је она и додала да су "чести војни удари америчких снага и строге економске санкције однеле живот многих Сиријаца и отежале им егзистенцију".

Поједине хуманитарне организације, попут Сиријског арапског црвеног полумесеца (САРЦ) и Арапско-америчког комитета против дискриминације позвали су САД да укину санкције након земљотреса. Према актуелним информацијама, у Турској је погинуло најмање 12,800 људи док је више од 62.000 повређено, док је у Сирији без живота остало око 3.500 људи, а више хиљада њих је повређено.

"Процес евакуације и спасилачке операције су ограничени због препрека које су резултат строгих санкција. Имамо несташице тешких машина и потребна је опрема за рашчишћавање рушевина", рекао је председник САРЦ-а Халед Хбубати, додајући да америчке санкције стварају највеће препреке за долазак помоћи.

Вашингтон је категорички одбио да размотри могућност ублажавања санкција, док су у Стејт департменту рекли да би такав потез био "контрапродуктиван", тврдећи да је сиријска влада "терорисала" сопствено становништво током грађанског рата у тој земљи.

Портпарол кинеског министарства осудила је операције САД у Сирији и нагласила да америчке снаге краду сиријске енергенте у алармантним количинама.

"Америчке трупе настављају да заузимају главне регионе за производњу нафте у Сирији. Они су опљачкали више од 80 одсто сиријске производње нафте и прокријумчарили и спалили сиријске залихе жита. Све ово додатно погоршава хуманитарну кризу у Сирији", наставила је она.

Иако је Дамаск у више наврата осуђивао америчко војно присуство и захтевао окончање онога што сматра нелегалном окупацијом своје суверене територије, Вашингтон је одбио да повуче своје снаге из те државе.

Око 1.000 америчких војника и даље делује у областима богатим нафтом на североистоку Сирије које контролишу Курди, као и на њеној јужној пограничној области, где сарађују са арапским побуњеничким снагама.

image