Свет

Очајничка трка са временом: Потрага за преживелима, на Сирију свет заборавио; Асад посетио угрожене

Председник Ердоган каже да се Турска суочава с катастрофом века, док је у Сирији ситуација још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и север Сирије, погинуло је близу 24.000 људи, а више десетина хиљада је повређено. Спасиоци су у трци с временом - надају се да испод рушевина има преживелих. Срушено је или оштећено више од 12.000 објеката и зграда.

Нада, ипак не јењава међу спасиоцима и волонтерима, који се и након толико дана труде да пронађу што више преживелих.

Менекше Табак, 70-годишња жена спасена је испод рушевина зграде у Кахраманмарашу, на југу Турске, чак 122 сата након првог разорног земљотреса који је погодио ову регију, јавља "Анадолија".

Табак је испод рушевина извучена након дуготрајних напора спасилачких екипа, а потом транспортована у болницу.

Више од пет милиона људи у Сирији можда је остало без домова након земљотреса, саопштио је Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице.

"УНХЦР је фокусиран на обезбеђивање склоништа и предмета за помоћи, како би колективни центри за расељене имали адекватну опрему, шаторе, столице, топлу ћебад, простирке за спавање, зимску одећу и остало", рекла је Сиванка Данапала, представник УНХЦР-а у Сирији.

За Сирију, ово је криза у кризи

"Имали смо економске шокове, ковид, а сада смо усред зиме, са мећавама које бесне у погођеним областима" напоменула је Данапала.

Агенција Уједињених нација за избеглице је саопштила да Сирија већ има 6,8 милиона интерно расељених од почетка грађанског рата који је захватио ту земљу још 2011. године.

"Све ово, наравно, утиче на приступ помоћи. Путеви су оштећени и то нас омета у покушају да дођемо до људи. Било је веома, веома тешко", додала је Данапала.

На основу прелиминарне процене, организација за избеглице је саопштила да ће 5,37 милиона људи погођених земљотресом затражити помоћ у склоништима широм Сирије.

Тло и даље подрхтава. Након првих потреса уследио је још 1.891 накнадни потрес. Председник Ердоган каже да се Турска суочава с катастрофом века.

Приоритет политици у односу на хуманост

На северозападу Сирије ситуација је још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених у потресу.

Председник Сирије Башар ел Асад наводи да је Запад дао приоритет политици у односу на хуманитарну ситуацију.

"Да бисте нечему дали приоритет у односу на нешто друго, обе те ствари морају да постоје. Хуманитарна ситуација не постоји за Запад. Нема људских осећања, нити их је било у прошлости. У последњих 600 година, западна окупација се заснива на убијању и пљачкању људи," напоменуо је Башар ел Асад.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на северозападу земље. Нема струје, лекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.

Асад је захвалио Русији на помоћи 

Сиријски председник захвалио је Русији на помоћи у превазилажењу последица земљотреса.

Председник Сирије Башар ел Асад лично се захвалио руским спасиоцима који даноноћно помажу у отклањању последица земљотреса у Сирији и спасавању људи. 

"Захваљујемо руској влади што је помогла сиријском народу у овом искушењу", рекао је председник Сирије током посете погођеним четвртима града Латакије.

Амбасада Сирије у Београду моли за помоћ. Сиријска амбасада се обратила првенствено члановима сиријске дијаспоре у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Амбасада је најавила организовање акције прикупљања донација у знак солидарности, како би се ублажиле патње народа, и уз надање да ће "пружање помоћи допринети превазилажењу последица ове хуманитарне катастрофе".

Сви који желе да допринесу акцији могу да посете Амбасаду Сирије током седам дана у недељи, на адреси Сердар Јола 12 у Београду. Амбасада ће, како је саопштено, званично евидентирати донације након издавања званичне признанице. За сва питања грађани могу да пишу на службени и-мејл ambasada.sirije@mts.rs, као и и-мејл конзуларног одељења suremb.consular@мтс.рс.

Због санкција Сирији није могуће отворити наменски рачун у банци за потребе слања новчане помоћи, већ ће се она прикупљати у просторијама Амбасаде. Лекови, храна, ћебад, санитет није могуће примити јер не могу бити послати у Сирију, опет из истог разлога - санкција.

image