Свет

Кијев моли Запад за муницију: Руска војска је много боље опремљена, офанзива неизбежна

Украјинска званичница поручила да је Москва боље опремљена за наставак Специјалне војне операције
Кијев моли Запад за муницију: Руска војска је много боље опремљена, офанзива неизбежна© Tanjug/Ukrainian Armed Forces via AP

Украјина је позвала своје западне савезнике да им "одмах" испоруче муницију и артиљерију, упозоравајући да јој понестају залихе за одбрану од нове руске офанзиве за коју Кијев страхује да је неизбежна.

Захтев потпредседнице владе Олге Стефанишине уследио је на дан када је украјински председник Владимир Зеленски почео туру по западним престоницама тражећи борбене авионе и тешку артриљерију.

"Оно што је крајње хитно је... муниција и артиљерија која нам је одмах потребна да бисмо били сигурни да можемо да оперишемо са новом војном опремом коју смо добили", рекла је Стефанишина у интервјуу за "Фајненшел тајмс". "Немамо количину муниције која нам је потребна", додала је она.

Кијев се припрема за неизбежну руску офанзиву и покушава да заузме више територије у региону Донбаса, наводи лист. Украјинска војска троши муницију невиђеном брзином, што је изазвало забринутост у вези са залихама, додаје "Фајненшел тајмс".

Процењује се да Украјина испаљује више од 5.000 артиљеријских метака сваког дана - колико једна мања европска земља потроши током целе године.

Та стопа употребе је направила огроман притисак на европске произвођаче муниције, отежавајући изазове у ланцу снабдевања и продужавајући време испоруке за многе муниције.

Стефанишина, највиши званичник Зеленског за европске интеграције, упозорила је да Москва има ресурсе, муницију и резерве да настави своју операцију.

image
VV inauguration
banner