Свет

У Турској и Сирији погинуло више од 37.000 људи

Прикупљање помоћи угроженима у Турској се организује широм Србије, а у амбасади Сирије у Београду, у улици Сердар Јола 12, може се донирати новац; Додик понудио помоћ деци
У Турској и Сирији погинуло више од 37.000 људиwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Готово 30.000 људи погинуло је у земљотресу који је у понедељак погодио јужну Турску, показују најновији подаци турске Агенције за катастрофе и ванредне ситуације.
Како наводи агенција, до сада је забележено 29.605 жртава земљотреса, преноси агенција "Анадолија".

Тле се и даље тресе, па је тако нови удар јачине 4,5 степени Рихтерове скале забележен данас на истоку ове земље, два километра од града Челихан, у провинцији Адијаман, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Нешто касније, у близини Малатије (која је један од већ погођених градова) десио се и други земљотрес јачине 5,1 степени.

У земљотресима у Сирији, према последњим информацијама које је саопштио регионални директор СЗО за ванредне ситуације Ричард Бренан погинуло је око 8.500 људи.

Помоћ Турској стиже из свих крајева света, док је сиријској влади тек сада, готово недељу дана после потреса, стигла прва помоћ из ЕУ.

Прикупљање помоћи угроженима у Турској се организује широм Србије, а у амбасади Сирије у Београду може се донирати новац.

Седмомесечна беба спасена 140 сати после земљотреса

Седмомесечна беба спасена је у турској провинцији Хатај, 140 сати након што је снажан земљотрес погодио ту земљу и Сирију.

Како преноси агенција Анадолија, у провинцији Хатај спасени су и трудна жена и њен брат, након што су били заробљени 140 сати у рушевинама.

У провинцији Кахраманмараш спасен је 26-годишњи мушкарац из рушевина једанаестоспратнице.

Петогодишња девојчица извучена је из рушевина зграде у Хатају 150 сати након разорног земљотреса.

Информацију о спасавању девојчице поделио је и турски министар здравља Фахретин Коча уз поруку да нада увек постоји.

У Хатају из рушевина извучен 35-годишњак у 149 сати након потреса

Спасиоци су 149 сати након земљотреса из рушевина шестоспратнице извукли 35-годишњака у Хатају.

Спасавање је трајало око пет сати, преноси "ТРТ".

Новинар и дипломата Драган Бисенић рекао је за РТС да у Сирији живи 17,5 милиона људи, а да је хуманитарну помоћ пре земљотреса требало 13 милиона људи, док је сада ситуација још гора.

Додаје да је помоћ која стиже у ту земљу неупоредиво мања и готово безначајна у поређењу са оном која се шаље Турској.

"Западне земље се нити журе, нити покушавају да Сирији помогну у истој мери у којој то чине према Турској, будући да је Турска и чланица НАТО-а. Тек јуче је извесна прва европска помоћ упућена у Сирију, али није стигла тамо, већ у Бејрут", каже Бисенић.

Додик: Помоћи ћемо деци из Сирије

Десетогодишњој девојчици из Турске коју су из рушевина спасили чланови спасилачког тима Републике Српске, као и осталој деци, пружићемо сваку врсту помоћи, од хоспитализације у Српској до других потреба које деца имају, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик на свом Твитер налогу.

Он је додао да се због једног спасеног живота детета исплати сваки труд.

"Њен спашени живот представља задовољство и радост, како за наше спасиоце, тако и за остале грађане Српске који у шоку прате апокалиптичне слике из Турске", рекао је Додик.

Непознати Пакистанац донирао 30 милиона долара за помоћ Турској и Сирији

Непознати пакистански држављанин ушао је у турску амбасаду у Вашингтону и донирао 30 милиона долара за пострадале у земљотресу у Турској и Сирији, саопштио је данас пакистански премијер Шехбаз Шариф.

"Дубоко сам дирнут примером анонимног Пакистанца који је ушао у турску амбасаду у САД и донирао 30 милиона долара за жртве земљотреса у Турској и Сирији", написао је Шариф на Твитеру, преноси Си Ен Ен.

Он је нагласио да је то "величанствен пример филантропије која омогућава човечанству да тријумфује над, наизглед, непремостивим препрекама".

Власти у Турској издале су налоге за хапшење више лица, одговорних за изградњу зграда које су се срушиле у катастрофалном земљотресу.

Тужиоци су издали су налог за хапшење 62 особе.

Међу приведенима је и градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу. Он је приведен на истанбулском аеродрому док је покушавао да побегне у Црну Гору.

Већ седми дан спасиоци извлаче преживеле из рушевина у Турској и Сирији. Уз често подрхтавање тла, боре се за сваки живот. На терену су и специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

image
VV inauguration
banner