Свет

Американци ипак неће слати Украјини ракете дугог домета? Немамо довољно за наше потребе

Бајденова администрација жели да обезбеди довољно АТАЦМС-а за америчку војску
Американци ипак неће слати Украјини ракете дугог домета? Немамо довољно за наше потребеwww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Америчка администрација поручила је Украјини да им неће слати толико жељене ракете дугог домета јер их нема довољно за своје потребе.

На недавним састанцима у Пентагону, амерички званичници рекли су представницима Кијева да не могу да им пошаљу тактичке ракетне системе јер их немају довољно, рекла су "Политику" четири извора. Пребацивање АТАЦМС-а Украјини смањило би америчке залихе и наштетило спремности америчке војске за будућу борбу, додали су извори.

Та забринутост, заједно са постојећом забринутошћу администрације да ће Украјина користити ракете да нападне руску територију, чиме би прешла црвену линију Москве, разлог је зашто САД не испоручују АТАЦМС на прве линије фронта, наводи "Политико".

Вашингтон је почетком фебруара обећао нови пакет војне помоћи Кијеву који, наводно, укључујуе и ракете дугог домета, само да би касније одустао од слања истих.

Процена Пентагона о стању залиха делимично је заснована на томе колико оружја и муниције мисле да би им требало у случају директног сукоба. Ти планови нису значајно ревидирани од почетка сукоба у Украјини и САД нису размотриле колике им залихе муниције и опреме требају у случају евентуалног сукоба са Русијом.

Један од разлога зашто војска оклева да пошаље АТАЦМС је жеља да се одржи одређени ниво муниције у америчким залихама, рекао је један неименовани амерички званичник.

"Уз било који пакет, ми увек узимамо у обзир нашу спремност и сопствене залихе, док пружамо Украјини оно што јој је потребно на бојном пољу", рекао је високи званичник Министарства одбране. "Постоје и други начини да се Украјини обезбеде капацитети који су јој потребни да погоди циљеве."

Лаура Купер, највиши политички званичник Пентагона за питања Русије, Украјине и Евроазије, рекла је недавно да "са сваким појединачним пакетом помоћи који пружамо, било да говорите о ХИМАРС-у или о одређеној врсти пројектила или муниције, ми увек гледамо на расположивост наших залиха, гледамо на производњуе и у складу са тим доносимо одлуке."

Компанија "Локхид Мардин" у последње две деценије произвела је око 4.000 АТАЦМС-а у различитим конфигурацијама. Неки од тих пројектила продати су савезницима, око 600 је нестало у акцијама САД у Персијском заливу и Ираку.

Једно решење које Кијев разматра је да затражи одобрење Вашингтона да купи АТАЦМС од савезничке земље која их користи, уз помоћ финансија из САД, рекао је један извор. На листи АТАЦМС корисника налазе се Јужна Кореја, Пољска, Румунија, Грчка, Турска, Катар и Бахреин.

Друго питање у вези са слањем АТАЦМС-а - да је то превише агресиван потез Бајденовог тима - остаје. Али украјински званичници су и раније чули такве аргументе о другом оружју, само да би Бајденова администрација променила причу и послала артиљерију, ракетну одбрану и тенкове.

Упркос резерви Вашингтона, Украјина наставља да се залаже за напредније оружје, а АТАЦМС је обично на врху листе.

"Украјини су потребне ракете дугог домета како би окупатору одузела могућност да постави своје ракетне бацаче негде далеко од линије фронта и уништи украјинске градове", рекао је украјински председник Владимир Зеленски у једном од својих обраћања.

Министар одбране САД Лојд Остин и шеф Генералштаба, генерал Марк Мили биће данас у Бриселу где ће бити домаћини деветог састанка Украјинске одбрамбене контакт групе, месечног окупљања 50 земаља на којем ће се разговарати о новој војној подршци коју могу да пруже Украјини. Кијев планира пролећну и летњу офанзиву.

Једна особа блиска украјинској влади рекла је да Кијев не очекује никакво ново оружје у пакету помоћи који ће Остин објавити ове недеље.

image
VV inauguration
banner