Свет

Све мање Американаца подржава слање оружја Украјини: "Абрамси" ће Бајдену доћи главе

Тек сваки четврти Американац сматра да би њихова држава требало да уради више како би помогла Украјини
Све мање Американаца подржава слање оружја Украјини: "Абрамси" ће Бајдену доћи главе© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Све више Американаца сматра да САД шаљу превише помоћи Украјини, показују резултати најновијег истраживања "Пју рисрч центра".

Американци и даље већински сматрају да Украјини треба пружити одређену помоћ, али подршка за политику Бајденове администрације све је слабија, поготово међу републиканцима, преноси "Вашингтон пост".

Истраживање показује да четвртина Американаца сада сматра да САД шаљу превише помоћи Украјини, што је за шест процентних поена више него у септембру и 19 поена више него у марту прошле године. Двадесет одсто испитаника сматра да би Америка Украјину требало да подржи још више, док подједнако велик број њих није сигуран.

Број Американаца који сматрају да су САД послале превише помоћи већи је међу републиканцима, око 40 одсто, чак и у тренутку када је вођство те партије подељено по питању Украјине. Пре него што је постао председник Представничког дома САД, Кевин Макарти је упозорио да би републиканци у том телу могли да се успротиве даљем слању наоружања у Украјину.

Са друге стране, лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел наставља да снажно подржава слање додатног наоружања Кијеву.

"САД и наши пријатељи су учинили доста да спрече Украјину да изгуби, али још увек нисмо урадили довољно да помогнемо Украјини да победи", рекао је он. "Продужени застој није ни у нашем ни у украјинском интересу."

Најновије истраживање објављено је након што је председник Џозеф Бајден најавио слање 31 тенка "абрамс". Конгрес је од фебруара прошле године одобрио више од 110 милијарди долара помоћи за Украјину.

Бајден је обећао да ће Украјину подржавати "колико год буде потребно", али истраживање показује да само 40 одсто Американаца подржава његову политику према тој држави.

image
VV inauguration
banner