Свет

Американци захтевају директан надзор помоћи Украјини: Сумњају на злоупотребе

Вашингтон је прошле године Кијеву послао више од 113 милијарди долара, а забринутост због могуће злоупотребе порасла је након бројних корупционашких скандала кијевског режима
Американци захтевају директан надзор помоћи Украјини: Сумњају на злоупотребеwww.globallookpress.com © Airman 1st Class Amanda Jett/Keystone Press Agency

Званичници одговорни за праћење више од 110 милијарди долара америчке војне и економске помоћи Украјини траже слање ревизора и истражитеља директно у ратну зону, пише "Волстрит џорнал".

И поред тога што америчке власти, како пише лист, до сада нису примиле извештаје о великим преварама или кршењем протокола када је реч о слању помоћи, званичници признају да повећање пакета помоћи и брзина којом се она шаље - представљају изазов.

До евентуалног слања истражитеља у Украјину долази након бројних навода о злоупотреби средстава које САД и Европа шаљу, те након корупционашког скандала који је избио крајем јануара, када је 10 високих званичника Кијева отпуштено или принуђено да поднесу оставке, укључујући и заменика шефа кабинета председника Украјине Владимира Зеленског.

Генерални инспектори Пентагона, Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој рекли су у заједничком интервјуу за амерички лист да су до сада били у могућности да обављају кључне задатке надзора на даљину захваљујући особљу у базама у Вашингтону, Пољској и Немачкој.

Ипак, након посете Кијеву крајем јануара, одлучили су да захтевају да се ревизори и истражитељи пошаљу на терен.

Како пише "Волстрит џорнал", многи републиканци у Конгресу су изразили скептицизам у погледу нивоа помоћи Украјини, а недавна анкета овог листа показала је да подршка америчке јавности Украјини опада.

"Ради се о невероватно великој количини помоћи која треба да се допреми једној влади за врло кратко време", рекла је Дајана Шо, заменица генералног инспектора у Стејт департменту.

Додала је да је након путовања у Кијев закључено да је неопходно присуство ревизора на лицу места.

Конгрес је 2022. године обезбедио више од 113 милијарди долара помоћи Украјини.

Иако јавност и званичнике највише брину потенцијална злоупотреба и преусмеравање америчког оружја, вршилац дужности заменика генералног инспектора УСАИД-а Никол Ангарела је изјавила да је њена примарна брига "више од 20 милијарди долара које преко Светске банке САД шаљу Украјини, како би та држава одржала владу и исплатила зараде државним службеницима".

image
VV inauguration
banner