Русија

Захарова: На Западу су кукавице, јасно је да НАТО већ сад учествује у сукобу у Украјини

Запад Украјину снабдева оружјем и обавештајним подацима, док НАТО за Кијев осмишљава војне акције, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова, наводећи да све ово указује на то да је Запад одавно учесник у украјинском конфликту
Захарова: На Западу су кукавице, јасно је да НАТО већ сад учествује у сукобу у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова још једном је поновила да је Запад директно умешан у украјински конфликт и додала да јој није јасно због чега на Западу то упорно одбијају да признају.

"Земље НАТО-а покушавају да докажу да нису страна у украјинском сукобу. Ипак, земље Алијансе укључене су у конфликт већ дуги низ година. Оне Кијеву дају не само оружје, већ и обавештајне податке, а за Украјинце планирају и војне акције. Провокативне активности Запада достигле су изузетно висок ниво. Тренутно управо они руководе кијевским режимом", рекла је Захарова на данашњем брифингу. 

Све ово говори о цинизму и великом кукавичлуку западних држава, док у исто време Запад трља руке због украјинског конфликта, изјавила је дипломата.

"Запад финансира Оружане снаге Украјине, дајући му све више оружја, док нико не брине за живот обичних људи. Чињеница да су школе, болнице, стамбени квартови и вртићи редовна мета не забрињава никога, ни НАТО, ни невладине организације", истакла је портпаролка. 

У том контексту, Захарова се осврнула и на чињеницу да је заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд поручила да су објекти на Криму легитимне мете украјинских снага. Ипак, из Москве данас поручују да је Крим веома добро заштићен.

"Североатлантска алијанса свесно ради на заоштравању ситуације у Европи, што може довести до опасних последица. Овакве изјаве Нуландове још једном потврђују умешаност Сједињених Америчких Држава у конфликт. Жалосно је што на Западу не схватају опасност од ескалације ситуације. Стиче се утисак да је слање оружја Украјини организовано западним земљама како би се њиховом војно-индустријском комплексу, а пре свега америчком, обезбедили дугорочни уговори", рекла је она. 

"Викторија, позабавите се белим балонима и НЛО, пошто видимо да нисте баш добри у борби против ових објеката, уместо да маштате о поразу Русије. Цео свет вам се смеје", додала је Захарова. 

О Минским споразумима 

Из Москве су још једном поновили да је Русија од почетка била заинтересована да се одредбе Минских споразума спроведу у дело и да је желела мир.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров био је иницијатор Минских споразума, напоменула је Захарова. Због тога, сви разговори о томе да ли је Москва хтела или није хтела мир, како је казала, падају у воду.

На Западу и Украјини све чешће признају да њихови првобитни планови заправо нису подразумевали поштовање Минских споразума донетих пре осам година са циљем да доведу до мира на Донбасу. 

Захарова: Терор УПЦ је вид тероризма

Током излагања, Захарова се дотакла и ситуације са Украјинском православном црквом (УПЦ) московске патријаршије. 

Подсетимо, 12. фебруара ове године саопштено је да је Влада Украјине поднела парламенту нацрт закона о забрани УПЦ на територији Украјине. 

"Сва ова документа нису у складу са Уставом земље", поручила је, додајући да хајка на УПЦ показује да Зеленски Украјину жели да доведе до уништења.

Он је, како је објаснила, и био постављен како би "извршио самоубиство Украјине". 

Кампања против Украјинске православне цркве "изазива незадовољство у различитим деловима украјинског друштва", а "људи више не разумеју зашто се њихов ионако тежак положај у Украјини погоршава" и на овај начин. Све ово, према њеним речима, представља знаке геноцида који организују НАТО и западна елита. 

"Све што смо током протеклих деценија видели на територији Украјине резултат је активности одговарајућих североатлантских политичких група, дубоке државе Сједињених Држава и Британије и, наравно, њихових специјалних служби".

О Северном току: Све је урађено у дослуху америчке администрације и служби

Одговарајући на питање новинара о Северном току, Захарова је оптужила САД за директну умешаност у саботажу гасовода и затражила од Вашингтона да јавности представи своју верзију догађаја. Уколико Американци сматрају да Хершова верзија није истинита, или "не одговара њиховом схватању демократије", онда би они требало да саопште шта говоре њихови подаци. 

"Где су чињенице које би америчка администрација могла да објави ако се сматра да су Хершови подаци лоши и не одговарају стандардима демократије Вашингтона. Немате шта да кажете?", упитала је портпаролка. 

Портпаролка је открила да је све било урађено у дослуху администрације САД, тајних служби, неких органа власти и медија. Управо због тога ова тема није на прави начин обрађена, али ни присутна на Западу, док се за многе новинаре који самостално покушавају да дођу до истине наводи да су луди, чудни или да са њима нешто није у реду, објаснила је представница руског министарства. 

"У свему овоме нема ничега новог. Ипак, изненађује до које мере је све отишло", рекла је Захарова, алудирајући на чињеницу да се ради о терористичком нападу, који је нашкодио Европи, док, у исто време, исти ти западни медији ћуте. 

Немогуће је да САД не знају шта се десило, па они су "државни полицајац светског ранга", а саботажа се десила у територијалним водама за које одговара НАТО, подсетили су данас из Москве.

"Они су учествовали у саботажи и имају податке о томе шта се десило".

О заплени руске имовине у ЕУ: Одговорићемо на исти начин

Русија ће одговорити на непријатељске акције Европске уније, уколико у Унији одлуче да заплене руску имовину, упозорили су из Москве. На овакве непријатељске акције уследиће исти такав одговор: Москва ће запленити имовину западних земаља која се налази на територији Руске Федерације, рекла је портпаролка министарства. 

"Не треба заборавити на имовину западних земаља и пословање њихових држављана у Русији. Као што знате, земље ЕУ традиционално су биле велики инвеститори у руску привреду, док су, истовремено, на Западу од тога имали и велику корист. Због тога се на нашој територији налази значајна концентрација имовине европских компанија и грађана. Количина западне имовине у Русији значајно премашује обим замрзнутих руских средстава у иностранству", навела је. 

О позивима на раскол Русије

Коментаришући позиве политичког врха Пољске Западу да предузме акције за поделу Руске Федерације на нове, самосталне државе, Захарова је поручила да би Варшава требало да се стиди.

Овакви позиви су расистичке природе, а Европа врло добро памти шта се све десило након што су сличне идеје пре више десетина година заживеле у нацистичкој Немачкој, рекла је.

Црвена армија ослободила је не само територију данашње Русије од нациста, већ и Варшаву, а "оваквим изјавама пољски политичари оживљавају нацистичку логику", упозорила је портпаролка.

Напади на Русију и покушаји да се унутар њене територије изазову већи проблеми увек су се завршавали лоше по противнике Кремља, нагласила је.

"Више пута били смо мета за оне који су желели да покоре Русију. Претње су долазиле са обе стране света, али највише са Запада", рекла је Захарова.

image