Свет

Амерички потпуковник: Украјинска војска нема тако добру судбину какву јој предвиђају западни медији

У оним областима где је руски генералштаб одлучио да не одступа и да се бори, Украјина није победила Русе - Мариупољ, Северодоњецк, Лисичанск, Соледар и, вероватно, ускоро Бахмут, нагласио је потпуковник америчке војске
Амерички потпуковник: Украјинска војска нема тако добру судбину какву јој предвиђају западни медији© tanjug/ AP Photo/Libkos

Упркос уверавањима главних западних медија о неизбежној победи Украјине у сукобу са Русијом, ситуација се заправо развија по супротном сценарију, оценио је потпуковник америчке војске Данијел Дејвис у чланку за војни часопис "19ФортиФајв".

"Захваљујући хвалоспеву о успесима украјинске војске које потенцирају западни медији, створио се утисак да ће Украјина на крају победити. Међутим, непристрасна и уравнотежена процена сукоба показује да је ситуација за Кијев вероватно много опаснија него што се мисли", навео је Дејвис.

Указао је на кључне и озбиљне поразе које је претрпела украјинска војска, када је Кијев жртвовао огроман број погинулих и рањених војника за градове које је на крају изгубио.

"У оним областима где је руски генералштаб одлучио да не одступа и да се бори, Украјина није победила Русе - Мариупољ, Северодоњецк, Лисичанск, Соледар и, вероватно, ускоро Бахмут", написао је Дејвис.

Према његовим речима, Запад не би требало да буде апсолутно уверен у успех Кијева и да потцењује Русију, пошто се земља ефикасно прилагођава ситуацији и мења своју тактику у зависности од промене ситуације на бојном пољу.

Раније је и пензионисани обавештајац америчког маринског корпуса Скот Ритер рекао да ће Зеленски имати исту судбину као Адолф Хитлер. Оценио је да је украјинска војска у критичној ситуацији и да је Русија на путу победе.

image
VV inauguration
banner