Русија

Херсон близу ослобођења, ситуација на линији фронта у Запорожју стабилизована

Руске снаге бележе напредак дуж целе линије фронта у ДНР, Херсону и Запорошкој области, рекли су лидери тих области
Херсон близу ослобођења, ситуација на линији фронта у Запорожју стабилизованаwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Ситуација на линији фронта у Запорошкој области је стабилизована, поручио је данас члан главног савета регионалне администрације Владимир Рогов за "РИА Новости".

"Наша војска јe учврстила позиције и држи под контролом своје нове положаје. Сада радимо на јачању ових положаја како их не бисмо изгубили", рекао је Рогов, који је пре седам дана изјавио да је руска војска забележила напредак у Запорошкој области, те да се због тога линија фронта у том региону померила напред.

Јача офанзива у овом региону поново је била започета почетком ове године, када су се борбе водиле дуж целе линије фронта.

Рогов је додао и да има информацију да одређени број странаца из САД, Француске, Немачке и Велике Британије има жељу да дође у Запорожје и да се бори на страни Русије. Ипак, за сада је, како је казао, њихов долазак отежан због логистичких проблема.

Напредак и у ДНР

У међувремену, ситуација у Доњецкој Народној Републици остаје једна од најтежих. Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је да руске снаге настављају да напредују дуж целе линије фронта.

"Вагнеровци" су, како је казао, постигли успех у правцу Северска на северу ДНР, недалеко од ЛНР. За сада се ипак ради само о периферији, али је ово важан правац јер ће помоћи при даљем ослобађању Красног Лимана, објаснио је.

Оружане снаге Русије су крајем маја ослободиле Красни Лиман, али је то место током јесени поново потпало под контролу украјинске војске, након чега су борбе у том делу настављене до данас.

У Угљедару, у ДНР, ситуација остаје критична. Украјинци не допуштају цивилима да напусте град, рекао је Пушилин.

"Као и раније, они се користе као живи штит", поручио је упозоравајући да цивилима прети опасност и од мина. Украјинске снаге минирају вишеспратнице у Угљедару, припремајући се за евентуално повлачење, док се обично становништво крије у подрумима, изјавио је јуче лидер ДНР.

Из оближњег града Марјинка, који се налази у близини Доњецка и који се користи за константне нападе на главни град ДНР, пристижу добри сигнали, додао је.

Позитивни резултати постоје упркос томе што Кијев шаље све више резерви у Угљедар и Марјинку, оценио је лидер ДНР.

"Ослобађамо југо-западни део" Марјинке, рекао је.

Са друге стране, ситуација у Бахмуту и даље је тешка, казао је Денис Јарославскиј, командант Оружаних снага Украјине.

"Непријатељ је делимично заузео град. Индустријску зону и приватни сектор уз реку. Руси успевају да пробију делове фронта и приближе се нашим положајима", рекао је Украјинац у видеу који је почео да кружи мрежама.

Херсон близу ослобођења

У Херсону се ситуација такође позитивно развија за руску војску. Вршилац дужности гувернера Херсонске области Володимир Салдо рекао је да је тренутак ослобођења Херсона, из којег су се Руси повукли у октобру и новембру прошле године, близу и да украјинске трупе то знају и осећају.

"Са сигурношћу могу да кажем да окупатори, који су још активни у Херсону, то већ знају, већ осећају и већ чине све да изађу из града", казао је Салдо за медиј "Таврија".

Према његовој изјави с  почетка године, Руси држе под контролом 75 одсто територије Херсонске области.

Ослобођени заробљеници не би поново на фронт

Рођаци украјинских ратних заробљеника траже да их не враћају кући, рекао је први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански. 

"Мајке и супруге украјинских војника у својим апелима комесару за људска права у Русији траже да њихови најмилији остану на територији наше земље (Русије) како их не би поново послали у борбу", рекао је он.

Кијев се према војницима односи као према "топовском месу", казао је Пољански, након што су пре пар дана, 4. фебруара, Кијев и Москва још једном разменили заробљенике. 

image