Свет

Хумза Јусаф кандидат за премијера Шкотске

Министар здравља постао први кандидат који је ушао у трку за наследника Николе Старџон
Хумза Јусаф кандидат за премијера ШкотскеGetty © Ken Jack

Шкотски министар здравља Хумза Јусаф кандидоваће се да замени актуелну прву министарку Николу Старџон на челу Шкотске националне партије (СНП) и владе.

Јусаф је тако постао први кандидат који је званично ушао у трку за наследника Николе Старџон, која је раније ове недеље изненада поднела оставку.

"Одлучио сам да се кандидујем за функције шкотског првог министра и лидера СНП-а", рекао је тридесетседмогодишњи Јусаф, који је члан шкотског парламента од 2011. године и који је већ обављао неколико министарских функција.

Џон Свини, педесетосмогодишњи заменик Старџонове рекао је да се неће кандидовати како би направио простор за "свеже перспективе", преноси "Ројтерс".

Свини је већ обављао функцију лидера СНП-а од 2000. до 2004. године, у тренутку када је та партија у Шкотској била у опозицији.

СНП је објавио да ће изабрати новог лидера гласовима својих чланова, што би требало да буде окончано у наредних шест недеља.

Старџонова је рекла да неће престати да се бави политиком и да ће остати на својим функцијама док њен наследник не буде изабран.

Њена неочекивана оставка довела је у питање наставак шкотске борбе за независност, пошто британска влада није одобрила одржавање другог референдума о том питању.

На референдуму о независности Шкотске одржаном 2014. године, 55 одсто гласача је било против док је 45 одсто било за, подсећа "Ројтерс".

СНП је на власт у Шкотској дошао 2007. године, када је на место првог министра дошао њен тадашњи лидер Алекс Салмонд.

Он се са те функције повукао 2014. године, након неуспеха на референдуму, а наследила га је његова дугогодишња заменица Никола Сатарџон.

image