Свет

Бербок: Кина не сме да испоручује Русији оружје

Обраћајући се новинарима у Бриселу, Бербокова је потврдила да је то питање покренуто током Минхенске безбедносне конференције
Бербок: Кина не сме да испоручује Русији оружје© IMAGO/Thomas Trutschel

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је током данашњег брифинга за новинаре у Бриселу да је прошле недеље пренела кинеским дипломатама да је Кина одговорна за очување мира у свету и да због тога Пекинг не би смео да шаље Русији оружје или тзв. робу двоструке намене.

Обраћајући се новинарима у Бриселу, Бербокова је потврдила да је то питање покренуто током Минхенске безбедносне конференције, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је у суботу највишег кинеског дипломату, директора Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јиа о последицама пружања материјалне подршке руској инвазији на Украјину.

У интервјуу америчкој ТВ мрежи Ен-Би-Си Блинкен је потврдио да је свом кинеском колеги Ванг Јиу пренео забринутост поводом информација да је Пекинг разматрао могућност испоруке оружја Москви.

Одговарајући на оптужбе, кинеско министарство спољних послова осудило је САД због "пребацивања одговорности, пребацивања кривице и ширења лажних информација".

"Америчка, а не кинеска страна је та која обезбеђује сталан доток оружја на бојно поље. Америчка страна није квалификована да држи предавања Кини, а ми никада не бисмо прихватили да САД диктирају или врше притисак на кинеско-руске односе", рекао је портпарол министарства на редовној конференцији за новинаре.

image