Свет

САД: Подржаћемо све који би да пошаљу борбене авионе Украјини

Вашингтон не обучава украјинске пилоте, јер, како наводи Кирби, није обећао да ће летелице испоручивати Кијеву, али ће зато подржати све друге који би да то учине
САД: Подржаћемо све који би да пошаљу борбене авионе УкрајиниGetty © Photo by Mark Wilson/Getty Images

Сједињене Америчке Државе поздравиће трансфере борбених авиона Украјини из других земаља, али саме нису обећале такву помоћ, рекао је у петак координатор за стратешку комуникацију Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

"Ако неко од наших партнера и савезника жели да испоручи борбене авионе Владимиру Зеленском, онда је то свакако њихова суверена одлука, коју ћемо подржати", рекао је Кирби током брифинга, а пренеле "РИА Новости".

Он је нагласио да Вашингтон "никада није диктирао својим партнерима шта могу, а шта не могу да испоруче" Украјини, као ни под којим условима да то раде.

Кирби је додао и да САД тренутно не обучавају украјинске пилоте да користе напредне борбене авионе.

"У овом тренутку се обука не спроводи јер САД нису обећале да ће Украјини обезбедити борбене авионе", рекао је портпарол Беле куће.

"Кинески балон није скупио много података"

Кирби се осврнуо и на лет кинеског балона за који Кина тврди да је метреоролошки, а Американци да је шпијунски. Кирби је поручио да балон, који је оборен изнад Атлантика, није успео да прикупи велику количину обавештајних података.

"Ниједан Американац на небу није повређен. Ниједан амерички држављанин није повређен на земљи. Кинески балон није прикупио значајнију количину обавештајних података", рекао је Кирби током редовног брифинга.

САД "још увек не желе промену режима у Русији"

САД "још увек себи нису поставиле циљ промене режима у Русији", рекао је Кирби.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је током посете Пољској прошле године да "Владимир Путин не би требало да остане на челу Русије", након чега су у Белој кући рекли да "у његовим изјавама не би требало тражити позиве на промену власти".

"Нема промене у нашој политици према Руској влади", рекао је Кирби.

image