Свет

РТ Балкан истражује: Зашто је Запад одједном постао забринут због сарадње Русије и Кине

Иза изненадне и координисане "забринутости" САД и њихових европских савезника због сарадње Москве и Пекинга стоји жеља за даљим повећањем тензија, за РТ Балкан оцењује аналитичар Бранко Павловић
РТ Балкан истражује: Зашто је Запад одједном постао забринут због сарадње Русије и КинеGetty © Pool / Pool

Америчко-кинески односи недавно су погоршани због инцидента са балоном, а додатно су нарушени након што су западни званичници оптужили Пекинг да разматра слање оружја Русији. Кинези су одбацили ове тврдње, док су САД припретиле Кини да би, због наводне војне сарадње са Русијом, могла да пређе црвену линију и да сноси последице. 

Иза изненадне и координисане "забринутости" САД и њихових европских савезника због сарадње Москве и Пекинга стоји жеља за даљим повећањем тензија, за РТ Балкан оцењује аналитичар Бранко Павловић.

Кина је, иначе, оштро поручила Вашингтону да "нема овлашћења" да јој издаје наређења, демантујући тврдње да планира да шаље оружје Русији.

"Управо САД, а не Кина, континуирано шаљу оружје на бојна поља. Никада нећемо прихватити да Американци диктирају кинеско-руске односе, нити ћемо прихватити присиле и притиске", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

Вашингтон правда своје бесмислице

Вашингтон по сваку цену жели да повећа тензије са Пекингом, и зато сада одједном америчкој јавности пласира "спектакуларне приче" и наратив да ће Кина слати Русији оружје, оцењује Бранко Павловић.  

"Прво су причали спектакуларне приче око балона, а сада једнако спектакуларно поручују да Кина мора да поступа на одређени начин. Говоре да ту постоји нека веома важна војна помоћ зато што је наратив Вашингтона да руска привреда не може да испрати рат у Украјини и захтеве руске армије, што се показало као потпуна лаж. Те бесмислице сада правдају причом да заправо Кина Русији омогућава читаву логистику без које би руска војска морала да се повуче из Украјине. То, наравно, нема никакве везе са реалношћу", наводи Павловић.

Он, ипак, подсећа да је и војна сарадња две државе изузетно интензивирана у последњих 10 година, те да је кооперација у оба правца сасвим очекивана.

"Русија је, што се тиче морнарице, Кини продала готово све најсавременије што има, а две државе су чак имале и заједничке војне вежбе, што значи да су се кинеске посаде на најсавременијим бродовима годинама уназад обучавале уз присуство руске посаде. У том смислу је потпуно бесмислено очекивати да нема одређене кооперације и у другом правцу. На пример, Русији се више исплати да узима нешто од Кине уместо да сама производи", указује Павловић.

Опрема коју Русија добавља из Кине, међутим, није од кључне важности у сукобу у Украјини и није битна за било коју другу функционалну способност руске армије, сматра он.

"То је апсолутна пропаганда Америке која нема никакво утемељење", закључује Павловић.

Претње стизале данима

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је за Ен-Би-Си да "Вашингтон брине могућност да Пекинг разматра снабдевање Москвом оружјем", а Си-Ен-Ен је, позивајући се на званичнике обавештајних служби, писао да САД имају узнемирујућу информацију да ће Пекинг обезбедити Русији смртоносну војну помоћ. 

На маргинама безбедносне конференције у Минхену Блинкен се састао са високим кинеским дипломатом Ванг Јием, при чему га је упозорио да ће "Кина сносити последице уколико Русији буде пружила материјалну подршку", пренео је Ројтерс. На истој конференцији, потпредседница САД Камала Харис истакла је да би Кина слањем оружја Русији "наградила агресију", након чега је изразила забринутост због тога што је Пекинг од почетка сукоба продубио своје односе са Москвом.

Истовремено, и америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд запретила је Кини да ће ако одлучи да пружи Русији војну помоћ "прећи црвену линију", пренео је Си-Ен-Ен.

Као по команди, зачуо се и ехо дипломата ЕУ, који су од речи до речи поновили фразе америчких званичника.

"Замолио сам Ванг Јиа да то не ради, зато што би у односима Кине и ЕУ то била црвена линија", поручио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ након састанка кинеским дипломатом, преноси "Политико".

Са друге стране, из Министарства спољних послова Кине поручују да САД не смеју да врше притисак на односе Пекинга и Москве

"Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Русије не заснива се на савезништву које је усмерено против других земаља и нема за циљ конфронтацију. Оваква сарадња суверено је право било које две земље. Нећемо дозволити да Сједињене Америчке Државе на било кога упиру прстом, или да врше притисак на руско-кинеске односе", наводи се у званичном саопштењу кинеског министарства.  

Напади ојачали односе Русије и Кине

Говорећи о томе колико су заиста чврсти односи Москве и Пекинга, Бранко Павловић каже да би партнерство ове две државе било додатно ојачано након оптужби Вашингтона, да већ није "толико чврсто да не може бити чвршће".

"Не постоји ни једно питање или тачка око којих се ставови представника Кине и Руске Федерације разилазе. Овакве позиције ове две силе последица је деловања Америке, која у протеклих 10 година заоштрава политику",  закључује овај аналитичар.

Павловић је посебно истакао важност улоге бившег министра спољних послова, а тренутног директора кинеске партијске комисије за међународне односе Ванг Јиа, и подсетио да је Запад "претходно злурадо коментарисао да је дошло до чистке у врху Министарства спољних послова Кине", а да је заправо у питању био врло промишљен потез.

"Кина је веома мудро довела доказаног и талентованог човека на место министра спољних послова, а Ванг Ји је дошао на чело комисије која се бави стратешким односима, те он сада присуствује сваком састанку Си Ђипинга и међународних званичника", указује аналитичар.

Након разговора са званичницима САД и ЕУ, Ванг Ји је данас допутовао у Москву, а могућ је састанак са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Претходни састанци су, сматра Павловић, били увод, а посета Москви је кључна, будући да ће ту две водеће силе договарати даље потезе.

Кина ће увек подржавати суверенитет Србије

Поводом односа Кине и Србије, Павловић наглашава да ће он ићи узлазном путањом уколико Србија буде "поступала фер према привредним интересима Кине", односно, уколико не буде одбијала кинеске повољније понуде због конкурентских понуда на Западу.

У сваком случају, истиче Павловић, Кина ће наставити да подржава територијални интегритет Србије.

"Кина ће штитити и заступати подршку територијалном интегритету Србије из принципијелних разлога, она ту неће трговати", сматра Павловић и додаје да би Србија могла да повлачи погрешне потезе због погрешних процена "да се може додворити Западу".

"Западу се не можеш додворити, он увек гази оне који му се додворавају. У том смислу Србија сама може да квари однос, а са кинеске стране може само све најбоље да очекује", закључује саговорник РТ Балкан.

image