Свет

Савет безбедности УН осудио изградњу нових израелских насеља на Западној обали

Први пут у последњих шест година, Сједињене Америчке Државе дозволиле су Савету безбедности да предузме овакав потез против њиховог савезника Израела
Савет безбедности УН осудио изградњу нових израелских насеља на Западној обалиwww.globallookpress.com © © Ayman Nobani

Савет безбедности Уједињених нација осудио је план Израела да прошири насеља на окупираној палестинској територији, што је прва акција коју су Сједињене Америчке Државе дозволиле том телу да предузме против свог савезника Израела у последњих шест година.

Подршка Вашингтона документу, који петнаесточлано веће мора да договори консензусом, уследила је након што су Уједињени Арапски Емирати рекли да неће ставити оштрији нацрт резолуције о том питању на гласање, што је потез који је могао да подстакне вето САД, пренео је Ројтерс.

Нацртом резолуције у коју је новинска агенција имала увид, за разлику од оне усвојене, тражило се да Израел "одмах и потпуно прекине све активности око насељавања на окупираној палестинској територији".

"Савет безбедности понавља да наставак израелског насељавања опасно угрожава стабилност споразума две државе заснованог на линијама из 1967. године", наводи се у изјави.

Изражава се и забринутост и неслагање са израелским саопштењем од 12. фебруара.

Израелска коалициона влада тада је ретроактивно одобрила девет насељеничких испостава које су биле подигнуте без одобрења владе, што је наљутило Палестинце који желе Западну обалу за будућу државу.

"За нас сви чиниоци су ту да досегнемо тачку без повратка. Свака акција коју сада предузмемо је важна. Свака реч коју прозборимо је важна, као и свака одлука коју одложимо", рекао је представник Палестине при УН Ријад Мансур.

Уједињени Арапски Емирати обавестили су у недељу колеге у СБ да неће ставити нацрт резолуције на гласање с обзиром на позитивне разговоре међу странама. Из кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа саопштено је потом да у наредним месецима неће дозволити нова насеља на Западној обали.

Усвојена резолуција СБ описана је као "једнострана", док су САД критиковане што су је подржале.

"Резолуција није требало да буде сачињена и САД није требало да је подрже", саопштено је из Нетанијахуовог кабинета.

Америчка амбасадорка при УН Линда Томас Гринфилд рекла на седници СБ да се САД противе израелским плановима о насељавању одобреним 12. фебруара.

"Овакви једнострани потези повећавају тензије. Они штете поверењу две стране и подривају могућност проналажења обострано прихватљивих решења кроз преговоре. САД не подражавају овакве акције и тачка", рекла је Томас Гринфилд.

image