Свет

Херш неће да сведочи пред Саветом безбедности или Конгресом о саботажи Северног тока

Амерички новинар који је обелоданио како су САД уз помоћ Норвешке дигле у ваздух Северни ток, поручио да се он "не петља" са институцијама
Херш неће да сведочи пред Саветом безбедности или Конгресом о саботажи Северног токаwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Амерички новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, рекао је за "Спутњик интернешонел" да неће сведочити ни пред Саветом безбедности УН ни пред Конгресом САД у вези са извештајем о саботажи гасовода Северни ток.

"Једноставно, зато што још увек пишем. Звало ме је много политичара. Из целог света. Управо сам разговарао са Немцима. Они покушавају да сазову велику конференцију, не знам где, на Институту Макс Планк, или на неком сличном месту. Ја једноставно не радим ништа политички. Дакле, ја сам само репортер. Не петљам се са УН. Не петљам се са Сенатом", рекао је Херш.

"Не идем у Конгрес да сведочим. Једноставно то не радим... Никада нисам сведочио, никада ме нећете видети да сведочим пред Конгресом. Други људи, други новинари су то радили, ја никада", додао је он.

Раније овог месеца, Херш је објавио извештај са детаљима о томе како су рониоци америчке морнарице наводно поставили експлозив испод гасовода који је Норвешка активирала три месеца касније.

Амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да саботира гасоводе Северни ток после више од девет месеци тајних разговора са својим тимом за националну безбедност, написао је Херш у свом извештају заснованом на инсајдерским информацијама.

Америчка влада је више пута негирала умешаност у дизање руских гасовода у ваздух, док је руска влада захтевала отворену истрагу.

Русија је сазвала састанак Савета безбедности УН о томе у уторак. Раније је за "Спутњик интернешонел" извор из УН рекао да је Мисија Русије при Уједињеним нацијама припремила нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се тражи да генерални секретар УН Антонио Гутереш оснује међународну независну комисију за истрагу саботаже гасовода Северни ток 1 и 2.

У резолуцији се наводи да је ван сумње утврђено да су септембарске експлозије биле акт саботаже, а не техничка катастрофа. Документом се тражи да генерални секретар у року од 14 дана поднесе савету препоруке за предложене конкретне модалитете у вези са формирањем комисије.

image