Свет

Све дубљи јаз на италијанској десници због Зеленског

Бивши италијански премијер рекао је да не би никада преговарао са Зеленским, који му је одговорио да Берлускони никада није морао да живи изложен бомбардовању сваког дана у мрачним просторијама без струје
Све дубљи јаз на италијанској десници због ЗеленскогGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони можда припада десничарској владајућој коалицији Ђорђе Мелони, али по питању Украјине, њих двоје су у озбиљном сукобу, јер се њихови различити погледи на украјинског лидера, и колико би Италија требало да буде укључена у сукоб, преливају у оштре критичке јавне изјаве.

Саосећајући са Русијом много пре него што је сукоб у Украјини избио прошлог фебруара, Берлускони је недавно критиковао одлуку италијанске премијерке Ђорђе Мелони да стане на страну украјинског председника Владимира Зеленског, преноси ТАСС.

"Никада не бих ишао да разговарам са Зеленским јер смо сведоци разарања његове земље и покоља њених војника и цивила", рекао је он италијанским медијима након гласања на регионалним изборима на којима је победила десничарска коалиција.

Берлускони је рекао да до сукоба не би дошло да је Зеленски престао да напада Донбас.

"Тако да оцењујем, веома, веома негативно, понашање овог господина", додао је он.

Питање Украјине је дуго била кључна тачка унутар коалиције, а политички аналитичари су оценили да је то била једна од највећих подела са којима се влада суочавала када је формирана.

"Знате да можете рачунати на нашу лојалну подршку", рекла је новоизабрана италијанска премијерка украјинском председнику убрзо након свог изборног успеха у септембру прошле године.

Украјински председник Владимир Зеленски убацио се у ову полемику и одбацио критике бившег италијанског премијера, рекавши да "Берлускони није морао да живи изложен бомбардовању сваког дана у мрачним просторијама без струје".

Током заједничке конференције за новинаре у Kијеву са премијерком Италије Ђорђом Мелони, Зеленски је замољен да прокоментарише недавне Берлусконијеве изјаве, између осталог и ону да не би желео да се сусретне са Зеленским јер га сматра кривцем за рат у Украјини.

"Мислим да Берлусконијева кућа никада није бомбардована, тенкови се никада нису довезли до њега, нико није убио његове рођаке. Берлускони никада није морао да пакује кофер у 3 сата ујутро да би бежао, захваљујући својој братској љубави према Русији", рекао је Зеленски.

Реаговала је и портпаролка руског Министарства спољних послова рекавши да је изјава Зеленског још један налет његовог беса, јер је Берлускони имао шест година када су нацисти бомбардовали Милано 1943.

"Раније је Берлускони у једном интервјуу дословно рекао следеће: 'Никада нећу заборавити како су савезници бомбардовали Милано 1943. Имао сам шест и по година. Једном је бомба пала право на нашу улицу Волтурно. Након тога, моји родитељи су одлучили да се преселе у мало село северно од Милана", написала је Захарова на Телеграму.

Према њеним речим, Зеленски је на овај начин упоредио свој режим са фашистичким, а Специјалну војну операцију са акцијама савезника током Другог светског рата.

"Зеленски је напокон проговорио", поручила је Захарова.

image