Свет

Берлускони: Да сам премијер не бих разговарао са "непристојним" Зеленским, он је крив за сукоб

Бивши италијански премијер позвао САД да престану са слањем оружја Украјини и "притисну" украјинског лидера
Берлускони: Да сам премијер не бих разговарао са "непристојним" Зеленским, он је крив за сукоб© Fabrizio Corradetti/Keystone Press Agency

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони рекао је да не би тражио састанак са Владимиром Зеленским да је и даље на челу владе, јер је украјински председник крив за сукоб са Русијом.

Берлускони (86), који је имао добре односе са руским председником Владимиром Путином, изазвао је буру прошлог септембра када је рекао да је Путин гурнут у сукоб и да жели да постави "пристојне људе" на чело Кијева, преноси Ројтерс.

Лидер конзервативне партије "Форца Италија" која је део владајуће коалиције у земљи, огласио се након што је италијанска премијерка Ђорђа Мелони оптужила Француску да угрожава јединство ЕУ организовањем француско-немачке вечере у Паризу са Зеленским на коју нису били позвани други европски савезници Кијева.

"Никада не бих ишао да разговарам са Зеленским јер смо сведоци разарања његове земље и покоља њених војника и цивила", рекао је Берлускони новинарима након гласања за регионалне изборе у Ломбардији.

Берлускони је рекао да до сукоба не би дошло да је Зеленски престао да напада Донбас.

"Тако да оцењујем, веома, веома негативно, понашање овог господина", додао је Берлускони.

Кабинет премијерке саопштио је да је подршка италијанске владе Украјини "чврста, као што је јасно наведено у програму и што је потврђено у свим парламентарним гласовима већине која подржава извршну власт".

Берлускони је такође позвао Сједињене Државе да изврше притисак на Зеленског и запрете да ће престати да шаљу оружје Украјини, а такође је обећао масиван програм помоћи ако пристане на тренутни прекид ватре.

image
VV inauguration
banner