Свет

Мелони: Макронова вечера са Зеленским политичка грешка

Мелони је, откако је преузела власт крајем прошле године, често била у спору са Макроном око бројних питања
Мелони: Макронова вечера са Зеленским политичка грешка© Tanug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Премијерка Италије Ђорђа Мелони поново је изнела критике на рачун француског председника Емануела Макрона поводом вечере коју је одржао са лидером Украјине Владимиром Зеленским уочи самита Европске уније у Бриселу.

Мелони је оценила да је Француска овим потезом направила политичку грешку.

Напоменула је да, чак и да је била позвана на вечеру, не би присуствовала, преноси "Блумберг".

"Зашто? Зато што нам је, када је у питању Украјина, најважније да пошаљемо поруку јединства. Оно што је било исправно и важно је слика Зеленског са свих 27 чланица ЕУ", рекла је.

Према њеним речима, то је најјача порука којa се може послати, а француска иницијатива није узела у обзир значај европског јединства.

Сличне поруке послала је и јуче када је Макронов потез оценила као неприкладан, рекавши да Европљани морају да буду уједињени. 

Мелони је, откако је преузела власт крајем прошле године, често била у спору са Макроном око бројних питања, укључујући миграције и могућу државну посету Француској.

Тренутна динамика односа између Париза и Рима у оштром је контрасту са Макроновим пријатељским односом са бишим премијером Италије Мариом Драгијем, који је прошлог лета отпутовао у Кијев са француским и немачким лидерима.

Немачки канцелар Олаф Шолц такође је присуствовао вечери у Паризу која је одржана у среду. Након што су италијански медији објавили да Мелони није позвана због затегнутих дипломатских односа, она је одговорила да је позив "неприкладан".

Са друге стране, Емануел Макрон је одговорио да Француска и Немачка имају "посебну улогу" када је реч о подршци Украјини.

"Желео сам да угостим председника Зеленског са канцеларом Шолцом. Мислим да је то наша улога", рекао је Макрон.

image
VV inauguration
banner