Свет

Пољска гради најмоћнију војску у Европи - уз помоћ америчког оружја

Колико ће Пољаке коштати "идеолошка" одлука њихове владе да се удруже са Американцима?
Пољска гради најмоћнију војску у Европи - уз помоћ америчког оружјаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Пољска влада одлучна је да потроши огромна средства на изградњу "највеће копнене силе у Европи" због чега је Варшава потписала уговоре вредне милијарде долара са - америчким компанијама.

Амерички "патриот" системи већ су постављени на аеродром у Варшави, а први "абрамс" тенкови очекују се на пролеће заједно са стотинама америчких ракетних артиљеријских система.

"Ово модерно оружје подићи ће спремност наших оружаних снага на потпуно нови ниво", рекао је "Вашингтон посту" пољски министар одбране Мариус Блашчак. Он је додао да је очекивано, с обзиром да су односи Варшаве и Вашингтона на високом нивоу, да Пољска сарађује са својим "најближим савезником" у набавци оружја.

Ова манична куповина, пише лист, уследила је у тренутку када Пољска покушава да учврсти своју позицију водећег стуба европских односа са Сједињеним Државама, а сукоб у Украјини помера равнотежу политичких снага у Европи даље на исток.

Амбиције Пољске додатно је потпирио амерички председник Џозеф Бајден који је по други пут од почетка Специјалне војне операције посетио Варшаву, а истовремено заобишао Париз или Берлин.

Немачка, која је била традиционални стуб трансатлантских односа, не показује претерану жељу да буде војни вођа Европе. Са друге стране, Пољска, која је изгубила 37 милијарди долара у готовини из фондова ЕУ због свог демократског назадовања, сада покушава да уновчи дугогодишњу нетрпељивост према Москви.

Годинама пољски политичари "инсистирају да је Русија стварна, егзистенцијална и цивилизацијска претња", рекао је Блашчак. Он се позвао на "упозорење" покојног председника Пољске Леха Качињског након сукоба у Грузији 2008. године, када је наводно рекао: "Данас Грузија, сутра Украјина, а онда би то могла бити моја домовина — Пољска".

Дакле, Пољска је сада у потрази за стварањем војске како се моћна Москва не би усудила да је нападне, објашњава "Вашингтон пост". А сукоб у Украјини убрзао је планове Пољске да модернизује и прошири своју војску.

Очекује се да ће Варшава ове године потрошити четири процента свог бруто домаћег производа на одбрану. Блашчак је рекао да је циљ да се удвостручи број војске на 300.000 војника "на дохват руке и реалан", иако није навео временски оквир.

Старо совјетско наоружање донирано је Украјини, укључујући 240 тенкова Т-72 како би било замењено технолошки напреднијим системима.

Уговор вредан 4,75 милијарди долара за куповину 250 "М1А2 абрамс" тенкова био је у припреми пре руске војне операције, а потом је у јануару Пољска потписала још један уговор вредан 1,4 милијарде долара за куповину 116 старијих М1А1.

Раније овог месеца, Сједињене Државе су дале зелено светло другом пакету оружја вредном до 10 милијарди долара, који укључује ракетне системе високе покретљивости (ХИМАРС) и тактичке ракетне системе дугог домета. Пољска је такође потписала уговор са Јужном Корејом о куповини 980 тенкова "К2 блек пантер".

"За Пољску нема друге опције осим да повећа издавање за одбрану", рекао је Јацек Сиевиера, шеф Бироа за националну безбедност. "Држава на нашем географском положају нема много избора", тврди он.

Поред приступа системима високе технологије, одлука Пољске да се окрене Сједињеним Државама је и "стратешки избор", рекао је Сиевиера. "Најважнији део је стратешки савез", рекао је он, указујући на чињеницу да Пољска такође јача везе у другим кључним областима, попут енергетике.

У октобру прошле године Пољска је изабрала америчку компанију "Вестингхаус електрик" за изградњу своје прве нуклеарне електране, у пројекту за који је Амбасада САД у Варшави навела да "представља 100 година нове стратешке сарадње између Сједињених Држава и Пољске".

Осим непријатељства према Русији, постоји још један фактор због ког се Пољска окреће ка САД, а то је политичка изолованост од савезника у Европи, каже Густав Гресел, сарадник Европског савета за спољне односе. Варшава и Брисел имају врло затегнут и горак однос због проблематичних питања владавине права и закона.

Гресел је упозорио да бројни пројекти и идеје пољских власти нису баш реалистични. "Неко ће морати да плати за све то", упозорио је он.

Док је ЕУ блокирала 37 милијарди долара из фонда за опоравак и казнила Варшаву са милион долара дневно због непоштовања налога ЕУ суда, амерички Конгрес је прошле године одобрио 288,6 милиона долара војног финансирања Пољске како би се "одбранила од руске претње". Тај новац, пише "Вашингтон пост", мало ће олакшати економске проблеме ЕУ чланице.

У том контексту, одлука Варшаве да купује америчко оружје, уместо европског, делује "претерано идеолошки", навео је Гресел.

image
VV inauguration
banner