Свет

Бајден у Варшави: Запад збија редове, знају да руска офанзива још није ни почела

Амерички председник је у свом говору директно помињао Владимира Путина именом и презименом чак 10 пута, а Путин њега није ниједном, каже Александар Павић
Бајден у Варшави: Запад збија редове, знају да руска офанзива још није ни почела© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

После "изненадне" посете Кијеву, председник САД Џозеф Бајден отпутовао је у Варшаву где се састао са пољским колегом Анджејом Дудом, након чега је одржао говор испред председничке палате у престоници Пољске.

Бајден је поручио да је тренутна ситуација у Украјини "тест за цео свет и демократију", те да је реч о "тесту свих времена". 

Обратио се народу Русије, рекавши да Сједињене Државе и европски народи "не желе да контролишу или униште Русију", као и да "Запад није планирао да нападне Русију, као што је то Путин рекао данас".

"Овај рат никада није био неопходан. То је трагедија. Председник Путин је изабрао овај рат", рекао је Бајден и поновио да Украјина мора да се брани, а да је руски председник тај који може да оконча сукоб "једном речју".

Запад би да сатанизује Путина

"Највише ми је запало за око то да је Бајден, у свом говору, директно помињао Путина. Мислим да га је поменуо чак 10 пута, именом и презименом, док Путин њега ниједном није поменуо именом и презименом", каже за РТ Балкан политиколог Александар Павић.

Додаје да амерички председник и цео Запад настављају са "персонализацијом Путина", те да раде исто што су радили Садаму Хусеину и Слободану Милошевићу, односно "свима које су желели да збаце и сатанизују".

Истовремено, наводи, нема говора ни о каквом попуштању.

"Не оставља се никакав простор за компромис. Обећавају нову помоћ и поручују да Украјина мора да победи. Чашћавају себе комплиментом да су они демократије које јачају, а да аутократије слабе", каже Павић.

"Помислио би човек да живе у некој паралелној стварности, и вероватно и живе", наводи саговорник портала РТ Балкан.

Сви добро знају да руска офанзива још није ни почела

Истиче да Запад и САД то морају да раде, пошто настају пукотине, па чак и западни мејнстрим медији признају да муниције и оружја неће бити довољно, као и да оно неће стићи  на време.

"Они добро знају да права руска офанзива још није ни почела у пуном обиму", каже политиколог.

Напомиње да је Бајден, на првом месту, отишао у Украјину, па и у Пољску, да би савезнике одржао на окупу, да им поручи да не посустају и да збију редове.

"И наравно, да им прода причу да је све у најбољем реду. Једноставно, то тако мора. Друга опција би била да признају пораз или да неће бити баш онако како су они замислили, а то би за САД, њихов и Бајденов углед била катастрофа", закључује Павић.

image