Свет

Бајден са Дудом у Пољској: НАТО најпостојанији савез у историји

Амерички председник састао се са пољским колегом у Варшави и поручио да подршка Украјини остаје непоколебљива
Бајден са Дудом у Пољској: НАТО најпостојанији савез у историји© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден састао се данас у Варшави са пољским колегом Анджејем Дудом у оквиру серије разговора и консултација са лидерима земаља источног крила НАТО, а у склопу припрема за наредну фазу рата у Украјини.

Током састанка, Бајден је НАТО описао као "можда најпостојанији савез у историји" и додао да је Алијанса јача него икад, упркос надањима руског председника Владимира Путина, да ће се распасти због рата у Украјини, наводи АП.

Председник САД је потврдио посвећеност Вашингтона европској безбедности, рекавши да је "то тако основно, тако једноставно, а тако последично".

Истовремено, истакао је да подршка Украјини остаје снажна. 

"Као што сам рекао председнику Зеленском када смо јуче разговарали у Кијеву, наша подршка Украјини остаје непоколебљива", поручио је Бајден.

Током поподнева очекује се обраћање америчког председника испред Краљевског замка у Варшави.

Како наводи АП, Бајденово обраћање неће бити "нека врста директног одговора" на Путинов данашњи говор, у којем је руски лидер поручиио да је "немогуће поразити Русију на бојном пољу".

Секретар Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан је рекао да то неће бити "реторичко надметање с било киме, већ изјава о вредностима, визији како треба да излгеда свет који покушавамо да изградимо и бранимо".

Дуда је рекао да Бајденово присуство на пољском тлу у време прве годишњице почетка сукоба у Украјини шаље "важан сигнал" о посвећености САД европској безбедности и додао да Бајденов говор "очекује велики део света, ако не и цео свет".

"Ваша посета је важан знак за безбедност, сигнал за одговорност САД за безбедност света и Европе. Америка може да очува светски поредак", рекао је Дуда током састанка са Бајденом у Варшави.

АП наводи да је, с обзиром да се сукобу не називе крај, годишњица критичан тренутак за Бајдена да покуша да ојача европско јединство и понови да је Путинова операција била фронтални напад на међународни поредак, као и да се Бела кућа нада да ће председникова посета Кијеву и Варшави помоћи у јачању америчке и глобалне одлучности.

Уочи Бајденовог путовања, Бела кућа је истакла напоре Пољске да помогне Украјини, као и да се више од милион и по украјинских избеглица настанило у Пољској од почетка рата, а милиони су прошли кроз Пољску на путу ка другим земљама, подсећа Танјуг.

Бајденова администрација је прошлог лета објавила да успоставља стални амерички гарнизон у Пољској, стварајући трајно америчко упориште на источном крилу НАТО, преноси агенција.

САД су од прошле године издвојиле око 113 милијарди долара помоћи Украјини, док су европски савезници послали још десетине милијарди долара и пожелели добродошлицу милионима украјинских избеглица које су побегле од сукоба.

"Изградили смо коалицију од Атлантика до Пацифика. Циљ Русије је био да збрише Украјину са мапе. Путинов освајачки рат пропада", рекао је Бајден.

image