Свет

Кина упозорава: Опрез због информација о дроновима и ко стоји иза тога

Коментаришући наводе да Бајденова администрација наводно поседује доказе да Кина разматра слање наоружања Русији, портпарол министарства спољних послова је рекао да је реч о покушајима дискредитације ове земље
Кина упозорава: Опрез због информација о дроновима и ко стоји иза тога© Tanjug/AP Photo/Liu Zheng

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да није упознато са извештајима о преговорима између Русије и кинеске компаније за куповину дронова.

"Постоји велика количина дезинформација о овом питању. Требало би да будемо опрезни око питања ко стоји иза свега", саопштио је портпарол министарства Ванг Венбин на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Немачки магазин "Шпигл" је претходно објавио, не наводећи изворе, да је Русија у преговорима са кинеским произвођачем око куповине 100 дронова, који би били испоручени у априлу.

"Шпигл" тврди да је кинески произвођач "Сијан бинго интелиџент авијејшн технолоџи" саопштио да је спреман да направи 100 прототипова дрона ЗТ-180, за које немачки лист каже да могу да понесу од 35 до 50 килограма бојевих глава.

Коментаришући недавне наводе "Волстрит џорнала" да Бајденова администрација наводно поседује доказе да Кина разматра слање наоружања Русији, Ванг је рекао да је реч о покушајима дискредитације Кине.

"Од почетка кризе у Украјини, Кина стоји на страни дијалога и мира. Ми смо промовисали мировне преговоре, одиграли смо конструктивну улогу и одговорни смо за смањење тензија и ублажавање кризе", рекао је кинески портпарол.

"САД су највећи извор наоружања у Украјини, али оне настављају да покушавају да дискредитују Кину лажно тврдећи да она планира да пошаље наоружање Русији. То не само да ће отежати процес потраге за политичким решењем кризе у Украјини, већ ће и додатно погоршати кинеско-америчке односе", изјавио је Ванг.

Претходних дана су САД, Немачка и још неке западноевропске земље упозориле Кину да не продаје оружје Русији у рату против Украјине, наводећи да би такав потез имао озбиљне последице.

image