Русија

Русија има Трампа, дрон великог домета

Нова беспилотна летелица је предвиђена за испоруку и пренос терета тежине до 250 килограма на удаљености веће од 600 километара, а извршаваће задатке који су опасни за авионе са посадом поготово када су неповољни временски услови
Русија има Трампа, дрон великог дометаGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Руски инжењери су креирали транспортни дрон типа Трамп - транспортна авијациона мултифункционална платформа - који је способан да пренесе до 250 килограма терета на удаљеност која је виша од 600 километара, рекао је за "РИА Новости" извор у војно-индустријском комплексу.

"Транспортна авијациона мултифункционална платформа или једноставно Трамп је дрон класичне структуре. Предвиђен је за испоруку и испуштање терета тежине до 250 килограма на удаљености већој од 600 километара, а извршаваће задатке који су опасни за авионе са посадом у неповољним временским условима уз минималне трошкове", појаснио је извор.

Према његовим речима, кључна карактеристика новог дрона је велики простор намењен за товар са запремином од чак 2.650 литара. Дакле, дрон ће моћи да прими габаритан терет, а то га неће спречавати да се врло лако спушта до одређене тачке. Максимална брзина коју уређај може да достигне је 195 километара на сат.

У цивилне сврхе, Трамп се може користити за надгледање великих површина или у пољопривреди за преношење прскалица за ђубриво, или било ког другог терета у товарни простор. Такође је могуће уградити радарску, оптичку, картографску и другу специјалну опрему за посматрање.

Међу оперативним карактеристикама Трамп-а, саговорник је навео и стајни трап који омогућава полетање и слетање на кратким и лоше припремљеним локацијама, као и систем за спасавање терета и саме летелице како би се минимизирало оштећење инфраструктуре на земљи у случају несреће.

image