Свет

"Волстрит џорнал": Американци верују да Кина планира да пошаље наоружање Русији

Западне дипломате упозоравају Кину да то не чини и прете да би то могао да буде "неповратни корак"
"Волстрит џорнал": Американци верују да Кина планира да пошаље наоружање Русији© Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена планира да открије документа за која верују да доказују да "Кина размишља о слању наоружања Русији", преноси "Волстрит џорнал".

Како наводи амерички лист, до таквих најава је дошло након што је кинеским дипломатама иза затворених врата више пута речено да то не раде, а кулминација тога виђена је на недавно окончаној Минхенској безбедносној конференцији, када су те поруке јавно послали амерички државни секретар Ентони Блинкен и британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

Блинкен се у Минхену састао са шефом канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг Јијем, али њихов састанак је, према наводима људи упознатих са детаљима, окончан без икаквог договора о горућим проблемима. Један очевидац састанак је описао као "напет", а њим је наводно доминирала дискусија о недавно обореном кинеском балону, преноси "Волстрит џорнал".

Блинкен ће се обратити Савету безбедности Уједињених нација у петак, када се обележава годишњица почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Како наводе неименовани амерички и европски званичници, постоје одређене индикације да Кина планира да напусти досадашњу политику "самонаметнутог ограничавања" у подршци Русији, која би могла значити и слање наоружања, али се верује да у Пекингу још увек нису донели коначну одлуку.

"До сада, постојала је одређена доза нејасноће у вези са врстом помоћи коју је Кина била спремна да да Русији", рекао је неименовани западни званичник за "Волстрит џорнал" и додао да је са новим сазнањима "сада то много јасније".

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је, на питање да ли ће Кина послати наоружање Русији, одговорио да "иако је познато да НАТО државе, укључујући и САД, представљају највећи извор наоружања на бојним пољима у Украјини, оне и даље настављају да оптужују Кину да наоружава Русију".

За сада нема планова за нове састанке високих званичника САД и Кине на неком међународном скупу, а портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да у Вашингтону "помно прате ситуацију како би утврдили да ли Кина планира да пошаље наоружање Украјини".

Упозорења из Минхена пратила су читав низ сличних порука које су Кини упућене иза затворених врата. Реч је о координисаном покушају западних дипломата да спрече Пекинг да повуче, како пише "Волстрит џорнал", "неповратни корак ка слању оружја".

Како наводи тај лист, Бајденова администрација "ради на томе да декласификује обавештајне податке", али још није познато када и како ће то бити објављено.

Кинески извоз наоружања обавијен је велом тајне и није јасно које би врсте наоружања они могли да пошаљу Русији.

Кина је светски лидер у производњи наоружања које се користи на бојним пољима Украјине, укључујући артиљерију дугог домета, прецизних бацача ракета, противтенковских и ракета земља-земља, као и малих, тактичких дронова.

Западни званичници не очекују да би Кина Русији слала напредно наоружање, већ пре свега муницију, која се свакодневно троши у великим количинама, као и електронику, чија је набавка за Русију услед санкција постала компликованија, наводи амерички лист.

"Проблем није технологија", рекао је стручњак за Кину на московској Вишој економској школи. "То је пре свега питање производње. А када је о њој реч, Кина је, у многим аспектима, јача од Русије и читавог НАТО-а заједно", рекао је он.

Блинкен је упозорења Кинезима послао свега неколико дана пре посете Ванг Јиа Москви, а у Пекингу су најавили и да планирају да на годишњицу почетка специјалне војне операције објаве сопствено виђење мировног плана између Русије и Украјине.

У Европи и Америци се, како наводи амерички лист, на кинеско посредовање гледа са великом дозом скепсе. Председник Русије Владимир Путин најавио је да ће његов кинески колега Си Ђинпинг ускоро посетити Русију.

image