Свет

Маск америчке медије и елитне факултете назвао расистичким: Мрзитељи белаца и Азијаца

Он је своја запажања објавио као одговор на вест да су медијске организације широм САД одлучиле да укину стрип "Дилберт"
Маск америчке медије и елитне факултете назвао расистичким: Мрзитељи белаца и Азијацаwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Милијардер Илон Маск, извршни директор компанија "Спејс екс", "Тесла" и "Твитер", оптужио је америчке медије и елитне факултете и средње школе да су расистички настројени на рачун белаца и Азијаца.

Он је своја запажања објавио на Твитеру, где га прати скоро 130 милиона људи, као одговор на вест да су медијске организације широм САД одлучиле да укину стрип "Дилберт" након што је његов креатор Скот Адамс изнео расистичке оптужбе на свом "Јутуб каналу" прошле недеље.

У видео снимку, Адамс је коментарисао анкету коју је спровео десничарски "Расмусен рипортс", према којој се 53 одсто црних испитаника слаже са изјавом да је "у реду бити белац". Та конструкција означена је као "слоган мржње", а Адамс је у свом видеу Афроамериканце који су је одбацили назвао "групом мрзитеља".

Адамс је такође рекао да је лично изабрао да живи у заједници у којој живи мало или нимало црнаца, а затим је саветовао своје беле гледаоце да се "макну дођавола од црнаца" и да не би требало "да имају ишта са њима."

Адамсов видео објављен је током националног Месеца историје црнаца, који је 1976. године успоставио председник Џералд Форд као период током кога се одаје почаст борби и доприносу грађанских права Афроамериканаца.

Убрзо су многе медијске куће, "Лос Анђелес Тајмс", "Орегониан", "Кливленд Плејн Дилер", "Вашингтон пост" и "Ју-Ес-Еј тудеј" забраниле Скота Адамса и његов цртани стрип.

Маск је изнео ставове о "медијима" и неким високошколским установама и средњим школама у САД, али своје тврдње није поткрепио доказима. 

"Медији су расистички. Веома дуго су амерички медији били расистички према небелцима, а сада су постали расисти према белцима и Азијцима. Иста ствар се десила са елитним колеџима и средњим школама у Америци. Можда могу да покушају да не буду расисти", написао је милијардер.

image