Свет

Маск: Нећемо да подстичемо трећи светски рат

"Старлинк" је комерцијални терминал, као и сваки други комерцијални производ намењен је личној употреби, не војној, али нисмо користили наше право да их искључимо, написао је власник компаније "Спејсикс" образлажући зашто су поједине функције сателита у Украјини онемогућене
Маск: Нећемо да подстичемо трећи светски рат© Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Не желимо да омогућимо ескалацију конфликта у Украјини која би могла да прерасте у трећи светски рат, тим речима је власник "Спејсикса" Илон Маск одговорио на позиве корисника Твитера да се обнове све функције "Старлинк" сателита које производи ова компанија, а који омогућавају приступ интернету украјинском становништву, али и украјинској војсци.

"Спејсикс" је недавно саопштио да ће онемогућити да се сателити, које је делимично сама компанија донирала Украјини, а делом су средства за њих дале западне владе, користе у војне сврхе јер то није предвиђено ни уговором који имају са Кијевом о коришћењу ове високо-технолошке опреме.

Војска може да их користи у сврхе комуникације, али да их користи за управљање дроновима, што је рађено, неће бити убудуће дозвољено, рекли су званичници компаније на конференцији за новинаре прошле недеље.

Бивши астронаут НАСА и морнарички капетан Скот Кели написао је да је "Украјини очајнички потребна ваша помоћ. Одбрана од геноцидне инвазије није борбена способност. То је опстанак", написао је Кели, тражећи да "Спејсикс" обнови све функције на својим сателитима у Украјини.

Одговарајући на његов позив, Маск му је поручио да је довољно паметан да не прогута медијску и другу пропаганду.

"'Старлинк' је кичма комуникације у Украјини, нарочито на борбеним линијама, где је готово сва опрема за приступ интернету уништена", написао је власник "Спејсикса" додајући тој констатацији једно али – оно које се тиче невољности компаније да подстиче трећи светски рат.

Маск је објаснио и да је "Старлинк" комерцијални терминал, као и сваки други комерцијални производ, намењен је личној употреби, не војној, "али нисмо користили наше право да их искључимо".

Власник компаније додао је и да се очајнички труде да ураде исправну ствар у ситуацији када је, како је навео, "исправна ствар изузетно тешко морално питање".

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner