Свет

Лукашенко: Зеленски би могао да заврши као Горбачов, и њему је Запад аплаудирао

Сваки сукоб се завршава миром и Украјина неће бити изузетак, поручио је белоруски председник
Лукашенко: Зеленски би могао да заврши као Горбачов, и њему је Запад аплаудирао© Tanjug/Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File

Сукоб у Украјини окончаће се миром, а у овом тренутку постоје неке "јединствене" околности које треба искористити, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко.

"У овом тренутку појавила се јединствена ситуација која може да доведе до краја сукоба. Могуће је да нећемо имати другу прилику. Морамо да искористимо овај тренутак", рекао је Лукашенко и подсетио да је Русија од почетка била спремна да преговара.

Али су САД и њихови савезници "убедили Украјину да не преговара", рекао је он.

"Сваки рат се завршава миром и Украјина неће бити изузетак. Једино је питање колико ће још људи умрети и зашто", рекао је Лукашенко и додао да је често упозоравао украјинске лидере да ће, ако негде другде избије сукоб, Запад "заборавити на њих".

Лукашенко је рекао и да је украјински председник Владимир Зеленски "добра особа, али да нема искуства".

Аплаузи које добија сваки пут када се обрати парламентима, организацијама и скуповима савезничких земаља "му пријају, веома му се допада када му тапшу, али тај аплауз није увек искрен и он то мора да схвати", додао је белоруски председник.

Лукашенко је оценио и да би Зеленски могао да заврши као последњи лидер Совјетског Савеза Михаил Горбачов који је такође "путовао по Западу где су му сви аплаудирали".

"А како је он завршио? Исто то ће се догодити и овде", председнику украјине, предвидео је он.

image