Свет

Велика несрећа у Грчкој: У судару возова погинуло најмање 40 особа, већином деца и студенти (ВИДЕО)

У путничком возу који се касно синоћ сударио са теретним у тренутку несреће било око 350 путника; Проглашена тродневна жалост у Грчкој
Велика несрећа у Грчкој: У судару возова погинуло најмање 40 особа, већином деца и студенти (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

На северу Грчке у уторак увече дошло је до судара два воза, а у тој несрећи је погинуло најмање 40 људи, док је више од 120 повређено.

На лечењу су 72 повређене особе, од којих је шест на интензивној нези.

Локални званичници су објавили да је до несреће дошло у уторак касно увече, када су се сударили теретни и путнички воз у ком се у том тренутку налазило више од 350 путника.

До судара је дошло недалеко од Евангелисмоса, општина Темпи, који се налази око 22 километара североисточно од Ларисе на северу Грчке.

Како преносе медији, узрок несреће још увек није познат, али су у грчким железницама рекли да су оба воза кренула касније него што је планирано.

Воз који се кретао од Атине ка Солуну каснио је 48 минута, док је воз који је ишао у супротном правцу кренуо са закашњењем од чак 70 минута.

У гашењу пожара и спасавању преживелих учествовало је око 150 ватрогасаца са 17 ватрогасних возила, који су пожар убрзо ставили под контролу.

"Ситуација је била трагична, било је много мртвих. Затекли смо на њивама петоро људи који нису били живи, а у вагонима углавном у прва три није било никога живог. Повређени су напустили вагоне у првих сат времена, а после смо износили само мртве", рекао је спасилац на лицу места, преносе "Новости".

Говорећи о идентитету настрадалих, спасилац је рекао да су већина њих студенти.

"Већина мртвих које смо пронашли била су мала деца и 80 одсто младића и девојака до 30 година", рекао је он. 

У Грчкој је проглашена тродневна национална жалост.

Амбасадор Србије: Нема назнака да је у несрећи било Срба

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић рекао је за РТС да нема информација да су у судару возова повређени или погинули држављани Србије.

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис поручио је данас на месту железничке несреће код града Лариса, у којој је погинуло најмање 36 људи, да ће власти учинити све да се тако нешто никада не понови.

"Од сада могу да гарантујем само једно, открићемо узроке ове трагедије и учинићемо све што је у нашој моћи да се овако нешто више никада не понови", рекао је Мицотакис, преноси Екатимерини.

Истакао је да су након ове, како је рекао, неописиве трагедије, мисли свих пре свега са родбином жртава.

"Наша дужност је да излечимо повређене и идентификујемо тела", рекао је он.

Ресорни министар дао оставку

Грчки министар саобраћаја и инфраструктуре Костас Караманлис поднео је оставку после железничке несреће са масовним бројем жртви, рекавши да прихвата политичку одговорност за инцидент, саопштила је владина служба за медије.

Караманлис је рекао да је по њиховом дослаку на власт грчка железница била у стању "који није примерен за 21. век".

"Током ове 3,5 године уложили смо све напоре да побољшамо такву слику. Нажалост, ови напори нису били довољни да спречимо несрећу. И веома је тешко за све нас и за мене лично", рекао је он.

Према његовим речима, после овакве трагедије немогуће је наставити да се живи као да се никада није догодила.

"Политиком се бавим већ неколико година, али сматрам неопходним елементом наше демократије да грађани земље верују политичком систему. То се зове политичка одговорност. Из тог разлога подносим оставку на функцију министра за инфраструктуру и саобраћај", наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, осећа се дужним да то учини као минимални знак поштовања на сећање на погинуле људе, "преузимањем одговорности за дугогодишње грешке грчког државног и политичког система".

У Грчкој се, иначе, ускоро одржавају парламентарни избори.

image