Свет

Епидемија искакања возова из шина: Један амерички град и четири инцидента за 10 месеци

Амерички град четврти пут за мање од годину дана поприште искакања воза из шина
Епидемија искакања возова из шина: Један амерички град и четири инцидента за 10 месециwww.globallookpress.com © NTSB/XinHua

Воз "Јунион Пацифика" који је превозио угаљ искочио је из шина на источној ивици Готенсберга у Небраски, у четвртој таквој несрећи која се догодила у овом малом граду за само 10 месеци. Екипе Хитне помоћи и железничке екипе послате су на лице места ради чишћења након што се 31 вагон који је превозио угаљ претворио у изобличену олупину.

"Чини се да се то дешава стално", рекао је "Дејли мејлу" један од локалаца. "Железничка компанија наставља да отпушта људе и гради све дуже и дуже возове, али са мање људи који одржавају пруге", додао је он, описујући део пруге погођене катастрофама као "једну од најпрометнијих железница у Америци".

Железничка компанија "Јунион Пацифик" тврди да "нико није повређен", као и да је железнички саобраћај већ поново отворен на једној од три магистралне пруге мање од шест сати након несреће. Узрок несреће се још "истражује".

Прошле године у тој области дошло је до још три искакања из шина "Јунион Пацифика". Један воз који је превозио угаљ искочио је из шина у мају југоисточно од Готенсберга, након чега је само месец дана касније уследио сличан инцидент у близини града. Трећи инцидент, у новембру, догодио се у близини суседног Лексингтона.

До несреће у уторак дошло је у тренутку када је америчка јавност све више узнемирена због очигледног пораста броја несрећа, а након катастрофалног инцидента у Ист Палестајну у Охају, раније овог месеца.

Воз "Норфолк Садерна" који је превозио 10 вагона пуних опасним материјама мистериозно је искочио из шина на равној деоници пруге 3. фебруара, испуштајући отровне хемикалије, укључујући винил хлорид, у околину. Локалне власти и железничка компанија, одлучни да обнове саобраћај возова, запалили су винил хлорид, објаснивши становнштву да је то безбедна "контролисана паљевина".

Међутим, стручњаци су упозорили да би олупина и масивни отровни облак створен паљевином могли да доведу до једне од најгорих еколошких катастрофа у историји САД. По друштвеним мрежама су се појавили снимци реке Охајо, која снабдева пијаћом водом десетину америчког становништва, и која изгледа да је потпуно контаминирано.

Неуспех министра саобраћаја Пита Бутигајга да одлучно реагује – или уопште да реагује, док нису протекле скоро три недеље од несреће у Ист Палестајну, покренуо је позиве за његову оставку.

image
VV inauguration
banner