Свет

Поново разоткривене лажи америчких медија: САД признале да Русија не стоји иза "хаванског синдрома"

Седам обавештајних агенција потврдило да иза мистериозне болести не стоји страна сила, чиме је потврђен претходни извештај ЦИА
Поново разоткривене лажи америчких медија: САД признале да Русија не стоји иза "хаванског синдрома"Getty © Chip Somodevilla

Тајанствена болест позната као "хавански синдром" није настала као резултат деловања страног непријатеља, пише "Вашингтон пост", позивајући се на извештај америчких обавештајних служби.

Реч је о синдрому од којег су се разболеле стотине америчког особља, а медији су раније извештавали да непријатељске силе користе енергетске таласе као оружје против Американаца.

Међутим, велики број заражених и даље тврди да су били жртве намерног напада, наравно од стране Русије или неке друге "непријатељске владе". 

Ипак, извештај у чијем је писању учествовало седам обавештајних агенција САД и током којег је анализирано хиљаду случајева "аномалних здравствених инцидената". 

Већина агенција, њих пет, утврдило је да је "веома мало вероватно" да је страна сила одговорна за те симптоме, а то су за "Вашингтон пост" изјавили неименовани званичници. 

Oд преостале две агенције, једна је утврдила да је "мало вероватно" да је страни актер крив, а друга је остала уздржана. Међутим, када су упитане, ниједна агенција се није оградила од општег закључка да страни актер није изазвао симптоме. 

Према тврдњама неименованих званичника, није пронађен образац којим би се могло повезати појединачни случајеви, као ни докази који би указали на то да је "противник" користио радио таласе или ултразвучне зраке како би нашкодио америчким дипломатама.

Један од званичника је изјавио да чак и на локацијама где су америчке обавештајне службе имале апсолутну могућност да надгледају окружење у којем је дошло до заражавања, истражитељи нису пронашли доказе да је непријатељ циљао особље. 

"Није било ничега", рекао је он и истакао да нема доказа да су стране силе, укључујући Русију, имале било каква сазнања или да су одобриле напад на америчко особље. 

Други саговорник америчког листа рекао је да су истражитељи провели месеце убацујући податке, тражећи евентуалне обрасце и смишљајући нове аналитичке методе, само да на крају не би дошли до уверљивог објашњења.

Обојица су истакла да је обавештајна заједница остала отворена за нове идеје и доказе, као и да су истражитељи спремни да своје процене прилагоде томе. 

Они су, међутим, суштински искључили могућност да Русија или нека друга влада стоје иза мистериозног синдрома, напомиње амерички лист. 

Претходно је и ЦИА закључила да иза синдрома не стоје Русија, ни Кина, као и да се симптоми не могу приписати болести изазваној микроталасима. 

Бројни истраживачки новинари су тад оптужили највеће светске медије да су ширили причу о умешаности страних земаља у "хавански синдром", иако за то није било никаквих доказа.

"ЦИА је признала да америчке шпијуне и дипломате не нападају страни противници. 'Хавански синдром' је масовна хистерија", написао је познати истраживачки новинар Бенџамин Нортон, додајући да су медији "који шире ову лажну теорију завере" "Њујорк тајмс", Си-Ен-Ен, "Фокс", "Гардијан" и други.

Иначе, први симптоми су забележени у америчкој амбасади у Хавани 2016. године, а потом искључиво међу дипломатама САД и службеницима ЦИА широм света, у Индији, Кини, Вијетнаму, Србији, Аустрији...

Симптоми које су "оболели" примећивали укључују главобољу, вртоглавицу, мучнину, анксиозност, когнитивне потешкоће и губитак памћења.

image