Русија

Руски генерал упозорава: САД планирају провокацију употребом токсичних хемикалија у Украјини (ВИДЕО)

Амерички воз је већ стигао, а вагон са хемикалијама отпремљен је на територију фабрике Краматорск, под контролом безбедносне службе Украјине и украјинских оружаних снага, рекао је Игор Кирилов
Руски генерал упозорава: САД планирају провокацију употребом токсичних хемикалија у Украјини (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Thomas Frey/imageBROKER.com

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов упозорио је да САД планирају провокацију са токсичним хемикалијама у Украјини, за шта намеравају да оптуже Русију.

Он је нагласио да је Запад већ испоручио хемикалије у Украјину.

"Добили смо информације да је 10. фебруара 2023. у Украјину (Краматорск) стигао воз и да се у једном од вагона налазе хемикалије, уз пратњу групе страних држављана. Вагон је отпремљен на територију металуршке фабрике Краматорск, где су истоварене хемикалије, под контролом безбедносне службе Украјине и представника украјинских оружаних снага", рекао је Кирилов.

Како је руски генерал навео, Министарство одбране оцењује да је у питању намера САД и њихових саучесника да изведу провокацију у Украјини користећи токсичне хемикалије.

Према његовим речима, САД очекују да у условима сукоба међународна заједница неће моћи да организује ефикасну истрагу америчке хемијске провокације.

"Према плану САД, у овом случају, прави организатори моћи ће да избегну одговорност, док ће Русија бити проглашена кривом", оценио је он.

Он је додао да је терет садржао 16 херметичких металних кутија, од којих је осам имало знак хемијске опасности, натпис "Би-ЗЕТ" и које су биле обележене црвеним линијама, што одговара класи отровних супстанци. Пет кутија је имало натпис "Си-Ес-Рајот", три "Си-АР-Рајот" са ознаком у облику једне црвене траке која показује супстанце иритантне акције.

"Хемикалије су постављене у америчка оклопна возила, која су, као део колоне, упућена на борбену линију", навео је.

Осим тога, у Краматорску је 19. фебруара истоварено 11 вагона са муницијом шрапнела са посебним ознакама. Раније је, у САД, та муниција модернизована - у њу су убачене отровне супстанце, додао је Кирилов.

Он је подсетио да је, у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја (ЛЦД), Би-Зет супстанца која је укључена на другу листу и да је његова примена забрањена, која изазива акутну психозу, губитак оријентације, халуцинације и поремећај меморије.

"Сједињене Државе најавиле су потпуно уништавање резерви Би-Зет-а 1990. године, када је одложено око 50 тона ове супстанце, али су узорци сачувани. Поред тога, тренутно је очувана могућност синтезе прекурсора (хемикалије које се користе у синтези производа) за Би-Зет на основу капацитета за производњу фармацеутских производа у износу до неколико десетина тона годишње", навео је Кирилов.

Руски генерал је нагласио да је Би-Зет америчка војска користила током вијетнамског рата и да су Вашингтон и његови савезници више пута користили муницију опремљену хемикалијама током војних сукоба у Авганистану, Ираку, Сирији.

"Упозоравамо САД да ће у случају провокација користећи токсичне хемикалије, прави кривци бити кажњени", нагласио је Кирилов и додао да ће Министарство одбране наставити да се бави криминалним активностима Запада које су у супротности са Конвенцијом о забрани хемијског оружја.

image