Свет

Блинкен: САД ће увести санкције Кини ако буде снабдевала Русију оружјем

Амерички државни секретар запретио је Пекингу санкцијама ако оружјем подржи Москву
Блинкен: САД ће увести санкције Кини ако буде снабдевала Русију оружјем© Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Сједињене Државе ће увести санкције Кини ако помогну Русији у току њене Специјалне војне операције у Украјини, рекао је амерички државни секретар Антони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са казахстанским колегом.

Блинкен је поновио да је Вашингтон упозорио Кину на последице са којима се може суочити ако пружи такву помоћ, преноси агенција ТАСС.

Према његовим речима, Сједињене Државе неће оклевати да уведу санкције кинеским компанијама и појединцима ако санкције које је Запад увео Русији или се ангажују у подршци руским војним напорима на било који други начин.

Ако Кина обезбеди оружје Русији, то ће бити "озбиљан проблем" за Пекинг у његовим односима са Сједињеним Државама и другим светским земљама, навео је Блинкен.

"Кина не може да седи на две столице, када је у питању руска операција у Украјини", рекао је Блинкен, додајући да Пекинг не би требало да износи мировне предлоге, док "храни ватру" коју је покренула Москва.

Блинкен је 18. фебруара тврдио да Кина разматра испоруку оружја Русији које би се користило у Украјини. У међувремену, портпарол ЕУ за спољне послове Набила Масрали рекао је неколико дана касније да Европска унија нема "јасних доказа да је Кина Русији обезбедила системе смртоносног оружја". Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је такође рекао да америчка војска није регистровала никакав трансфер оружја из Кине у Русију, али не искључује да Кина разматра такву опцију.

image