Свет

Бербок: Кинеска неутралност награђује "агресора", слање оружја Русији било би противзаконито

Немачка министарка спољних послова позвала је Русију да се врати имплементацији споразума Нови СТАРТ
Бербок: Кинеска неутралност награђује "агресора", слање оружја Русији било би противзаконито© Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок, изјавила је, у разговору са кинеским колегом Ћин Гангом у Њу Делхију, да неутралност пред "бруталним нападом Русије на Украјину и кршење Повеље Уједињених нација" награђује агресора.

Бербок се састала са Ћином уочи састанка шефова дипломатије земаља Групе 20 (Г20) у Индији, објавило је немачко министарство спољних послова на Твитеру, а пренео је Ројтерс.

Она је рекла и да би потенцијално слање кинеског наоружање Русији било изузетно проблематично, пошто је "слање наоружања и других добара која могу бити коришћена у војне и цивилне сврхе током рата агресије представљају кршење међународног права".

Састанку у Њу Делхију присуствује 40 делегација, укључујући руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, а главне теме су сукоб у Украјини и економска питања.

Бербокова је шефа руске дипломатије позвала да се врати пуној примени новог споразума о контроли нуклеарног наоружања СТАРТ.

"Молим вас, господине Лавров, да се вратите у потпуности имплементацији новог СТАРТ-а", рекла је Бербок, саопштила је немачка делегација, а пренео је Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин изјавио је током обраћања Федералној скупштини 21. фебруара да Русија суспендује учешће у споразуму Нови СТАРТ којим се Русија и САД обавезују да редовно комуницирају у вези са статусом нуклеарних арсенала, да дозволе редовне инспекције тих арсенала и да немају више од максималног уговореног броја оперативних и неоперативних бојевих глава.

Русија се не повлачи из споразума који важи до 2026. године, али је Путин рекао да Русија не може да прихвати америчке инспекције својих локација са нуклеарним оружјем док Вашингтон и његови НАТО савезници заговарају пораз Русије у Украјини.

image
VV inauguration
banner