Свет

Бербокова у акцији: Дипломатска тактика Немачке постаје - феминистичка

Нове смернице за немачку дипломатију прописују да Министарство спољних послова уведе "родно специфично буџетирање" како би се новац трошио на "родно осетљив" и "родно-трансформативан" начин који "активно доводи у питање родне норме"
Бербокова у акцији: Дипломатска тактика Немачке постаје - феминистичка© Photo by Andreas Rentz/Getty Images

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок ће представити феминистичку ревизију дипломатске тактике те државе, која ће подразумевати именовање нове амбасадорке за "феминистичку спољну политику".  

Извештај под називом "Обликовање феминистичке спољне политике" је, како преноси "Политико", документ који има 80 страница и представља камен темељац нове агенде Бербокове.

Документ подразумева 10 свеобухватних смерница, укључујући обезбеђивање "родно сензитивне хуманитарне помоћи у иностранству", укључивања жена и маргинализованих група у економске процесе и разматрање родних питања у климатској и енергетској спољној политици.

"Ми водимо феминистичку спољну политику јер је то крајње неопходно. Зато што мушкарци и жене још увек нису једнаки широм света", написала је Бербок у извештају.

У њему се наводи да ће наведени принципи водити немачку националну спољну политику, укључујући и Европску унију, као и да ће "обликовати унутрашње деловање министарства и помоћи да се у њему формира 'феминистички рефлекс'".

Она је додала да феминистичка спољна политика "није спољна политика за жене, већ за све чланове друштва", укључујући и оне "маргинализоване на основу родног идентитета, порекла, вере, старости, инвалидитета, сексуалне оријентације или других разлога". 

У њему се наводи да министарство има за циљ да уведе "родно специфично буџетирање" са циљем да се 85 одсто пројектних средстава потроши на "родно осетљив" начин и 8 одсто на "родно-трансформативан" начин који активно доводи у питање родне норме. 

Нова "феминистичке шефица дипломатије" ће даље развијати наведене смернице и обезбедити њихову примену. 

Регионални премијер Баварске и шеф Хришћанско-демократске уније Маркус Содер назвао је план Бербокове "несхватљивим", рекавши да је "путовати светом и говорити свима другима шта треба, а шта не треба да раде, осуђено на пропаст".

image
VV inauguration
banner