Свет

Стручњак упозорава: Кијев и НАТО желе да збришу Придњестровље

То им је геополитички корисно, јер је немогуће говорити о уласку у НАТО док они имају овај регион са руским базама иза себе, оцењује политиколог и стручњак за постсовјетски регион Андреј Суздаљцев
Стручњак упозорава: Кијев и НАТО желе да збришу ПридњестровљеGetty © Photo by Andreea Campeanu/Getty Images

Ситуација у Придњестровљу остаје напета због могуће интервенције украјинских трупа. Кијев је за то заинтересован, али у блиској будућности неће напасти, оцењује политиколог и стручњак за постсовјетски регион Андреј Суздаљцев.

"Кијев је одлучан да збрише Придњестровље – то им је геополитички корисно, јер је немогуће говорити о уласку у НАТО док се руске базе налазе у том региону", рекао је Суздаљцев на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, све ће зависити од председнице Молдавије Маје Санду, пошто би удар Украјине на Придњестровље био кршење међународног права.

"За сада, ипак, агресију вреди чекати само у случају офанзиве и успеха украјинске војске. НАТО не жели да створи нови Стаљинград пред целим светом, они би волели да украјинске трупе уђу на ту територију, а да се браниоци брзо предају. То се, наравно, неће десити и стога је немогуће говорити о интервенцији у блиској будућности", нагласио је експерт.

Заменик премијера Молдавије Олег Серебријан навео је да нема договора између руководства те државе и владе Украјине о извођењу војне операције у Придњестровској Молдавској Републици (ПМР). 

Ипак, портпаролка украјинских одбрамбених снага "Југ" Наталија Гумењук раније је рекла да су украјинске трупе концентрисале снаге у близини границе са Придњестровљем, а представник Државне граничне службе Украјине Андреј Демченко је 28. фебруара известио да је украјинска војска изградила утврђења на граници са ПМР.

Министарство одбране Русије је 23. фебруара известило да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести украјинске трупе, укључујући неонацисте из формације "Азов". 

Придњестровље, у ком Руси и Украјинци чине 60 одсто становника, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији. 

Након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, 1992. године Кишињев је практично изгубио контролу над тим регионом.

image