Свет

Мађарска и Аустрија одбиле да учествују у обуци украјинских војника

Иако је ЕУ одобрила почетак мисије за обуку 15.000 војника, две земље неће учествовати у овој акцији
Мађарска и Аустрија одбиле да учествују у обуци украјинских војникаNone © Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Мађарска и Аустрија неће учествовати у програму Европске уније за обуку украјинских војника, саопштили су министри спољних послова две земље.

Будимпешта је гласала против ове иницијативе јер "не подржава кораке који воде ка ескалацији сукоба", навео је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто и додао да се та земља залаже за што ранији почетак мировних преговора.

Са друге стране, аустријске власти су подржале одлуку ЕУ, али наводе да се фокусирају на пружање хуманитарне помоћи Украјини.

"Подржавамо ову мисију Европске уније, али учешће тренутно није планирано", поручио је аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг и навео да ће званични Беч засад "пратити" ситуацију у Украјини.

Он је истакао да Аустрија и даље одбија да Украјини испоручује оружје, зато што је то "у супротности са ставом о неутралности земље".

Оружје у Украјину не шаље ни Мађарска која је још почетком марта донела декрет којим се забрањује испорука оружја са територије те земље. Иако Кијев критикује Будимпешту због такве одлуке, Сијарто је још једном поновио да Мађарска не жели да буде увучена у сукоб.

"Да би Мађарска избегла да буде увучена у рат, ми настављамо да инсистирамо на томе да нећемо испоручивати оружје Украјини", поручио је Сијарто.

Иначе, министри спољних послова ЕУ данас су одобрили почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника на територији Уније и за Украјину определили нових 500 милиона евра за набавку оружја.

"Данас појачавамо нашу подршку Украјини да се одбрани од руске нелегалне агресије", поручио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ након састанка министара у Луксембургу.

Мисија има мандат од две године и "обучаваће украјинске оружане снаге како би могле да наставе своју храбру борбу", додао је Борељ, а њом ће из Брисела руководити Служба за војно планирање, тело војног штаба ЕУ које већ управља обуком неких афричких армија у Мозамбику и Сомалији.

За почетак мисије, Унија планира буџет од 50 до 60 милиона евра годишње, а два главна оперативна штаба биће смештена у Пољској и Немачкој.

image