Економија

Иран се спрема да одбаци долар у трговини са афричким земљама

Оснивање заједничке банке Ирана и западноафричких земаља омогућило би склапање пословних договора без потребе за коришћењем долара и евра, нагласио је потпредседник Ирана за економска питања Мосен Резаи
Иран се спрема да одбаци долар у трговини са афричким земљамаwww.globallookpress.com © Tafara Mugwara/XinHua

Иран је предложио оснивање заједничке банке са афричким државама како би се подстакли сарадња и промовисање трговине у локалним валутама.

Потпредседник Ирана за економска питања Мосен Резаи је на конференцији посвећеној научној и економској сарадњи Ирана и Западне Африке истакао је важност мултилатералне сарадње два блока. Он је указао да би сарадња са Техераном подстакла многе напредне индустрије у западној Африци, док би стварање заједничке банке са обрачунима у локалним валутама олакшало трговину.

"Тада бисмо у могућности да склапамо пословне договоре између земаља... без потребе за (коришћењем) долара и евра, и све стране ће имати користи од тога", објаснио је Резаи.

Напоменуо је да су афричке нације успеле да остваре независност после векова колонизације и да сада морају да изграде јаке економије како би повратиле свој међународни статус.

Ирански председник Ибрахим Раиси је раније ове недеље током састанка са групом афричких званичника рекао да је Исламска Република спремна да подели своја технолошка достигнућа и да олакша ангажовање приватних компанија у различитим пројектима у Африци.

Трговина између Ирана и афричких земаља достигла је обим од 992,77 милиона долара у периоду између марта и октобра 2022. године, при чему је извоз из Техерана чинио највећи део промета, показују недавни подаци иранске царине. Иран је у том периоду на афрички континент извезао робу чија вредност премашује 933 милиона долара.

image