Економија

Холандија: Индустријска производња у 2022. смањена за четвртину

У оквиру мера штедње, односно као последица енергетске кризе, потрошња природног гаса била је најнижа у последњих 50 година, што се посебно одразило на нафтну и хемијску индустрију
Холандија: Индустријска производња у 2022. смањена за четвртинуwww.globallookpress.com © Ulf Mauder

Потрошња природног гаса у Холандији 2022. смањена је за четвртину у односу на 2021. годину. Укупна потрошња је износила 31 милијарду кубних метара, што је најнижи ниво од 1972, показују подаци Статистичког завода Холандије.

Међутим, пад потрошње уско је повезан са забрињавајућом чињеницом да су велике индустријске компаније, које су иначе највећи потрошачи природног гаса, утрошиле чак 25 одсто мање плавог енергента. Највећи пад потрошње забележен је у нафтној и хемијској индустрији, док су електране трошиле 12 одсто мање природног гаса.

Гас се мање трошио и у домаћинствима у 2022. години. Али тек део смањења се може приписати топлијим температурама но што је уобичајено за досадашњи зимски период. Пре се ради о томе да грађани штеде због скупих енергената.

Пад потрошње је делимично везан и за то што предузећа која се баве хортикултуром производе сопствену струју, па су трошили око 30 одсто мање гаса за своје гасне моторе.

Крајем 2022. холандске резерве гаса биле су 122 одсто веће него на крају 2021. године. Увоз течног природног гаса (ЛНГ) удвостручио се у односу на 2021. најпре захваљујући почетку рада ЛНГ терминала на обали Емсхавена. Трећину укупног увоза гаса чинио је управо ЛНГ.

image
VV inauguration
banner