Свет

"Топао дочек": Холандски фармери вијали министарку финансија бакљама, премијер бесан

Министарку финансија, чија је странка главни заговорник смањења емисија азота и, самим тим, ограничавања рада фармера, бесни пољопривредници "топло" су дочекали
"Топао дочек": Холандски фармери вијали министарку финансија бакљама, премијер бесанwww.globallookpress.com © Ana Fernandez/ZUMAPRESS.com

Холандски премијер Марк Руте рекао је да је "неприхватљиво" да се министарка финансија Сигрид Каг застрашује упаљеним бакљама које су носили фармери на протесту током викенда.

"Демонстрације су дозвољене, али застрашивање политичара мора да престане", навео је он и додао да "ако се не слажете једни с другима, обично започињете разговор".

Група фармера спречила је Кагову да уђе у културни центар у холандском граду Дипенхајму у недељу, а неки од њих су држали запаљене бакље.

Руте је рекао да је "неприхватљиво оно што се синоћ догодило Сигрид Каг", додајући да би "политичари требало да буду у могућности да слободно раде свој посао".

Холандски фармери већ дуго протестују због владиних планова да смањи емисије азот-оксида и амонијака, што би значило да ће фармери морати да користе мање ђубрива и смање број стоке, и да неке фарме потпуно затворе, подсећа "Политико".

Социјално-либерална партија Демократе 66 Кагове предводи кампању драстичног смањења емисија азота.

Протести фармера постали су радикалнији прошле године, јер су блокирали супермаркете, дистрибутивне центре и путеве.

Каг је била у Дипенхајму на политичким састанцима и кампањи за своју странку уочи избора за покрајинско веће. Избори у 12 холандских провинција заказана су за 15. март.

Група "Ратници Твенте" (општине у којој се налази Дипенхајм) позвала је становнике да Каговој приреде "топлу добродошлицу", пренели су локални медији.

Према речима менаџера кампање Ханеке ван дер Верф, Каг је покушала да разговара са фармерима, али је ушла унутра после 10 минута "јер демонстранти нису баш хтели да разговарају".

image