Свет

Хиљаде људи у Чешкој тражиле оставку владе и обуставу војне помоћи Украјини

Један од учесника приведен зато што је на ранцу имао слово З, симбол Специјалне војне операције
Хиљаде људи у Чешкој тражиле оставку владе и обуставу војне помоћи Украјини© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Више хиљада људи окупило се данас на протестима у центру Прага тражећи оставку владе Петра Фиале, која, према њиховом мишљењу, не води довољно рачуна о економским проблемима земље.

Према речима Јиндржиха Рајхла, вође нове политичке странке ПРО, која је организовала демонстрације на Вацлавским намјестима, "чешка влада треба да брине пре свега о интересима чешких грађана", преноси чешки портал "Сезнам".

ПРО, како је истакао, жели да чешка влада престане да војно подржава Украјину и да позива на мирно решење рата у тој земљи.

Организатори демонстрација су поред тога тражили и слободу говора на друштвеним мрежама и увођење законске обавезе медијима да уравнотежено извештавају о свим дешавањима.

Демонстранти су држали транспаренте са натписима као што су: "Узимају од државе, дају себи", "Стоп рату, стоп НАТО", "Доста нам је Фиале."

ПРО је најавио нове протест за 16. април ако чешка влада не прихвати њихове захтеве или не поднесе оставку.

Током протеста је ухапшен један човек, наводно зато што је носио ранац са симболом З, који је у Европи постао синоним за руску Специјалну војну операцију у Украјини, пренео је портал "Иднес".

Учесници протеста тражили су и да се уклоне украјинске заставе са зграде музеја, која се налази на истом тргу. Полиција је успоставила кордон око те зграде како би спречила демонстранте да јој приђу.

image