Свет

Настављају се протести у Молдавији: Грађани неће румунски језик

На улицама се окупило око 1.000 грађана који мирно протестују због предлога да се назив државног језика преименује у румунски
Настављају се протести у Молдавији: Грађани неће румунски језикGetty © Andreea Campeanu

Око хиљаду грађана окупило се данас испред зграде Уставног суда у Кишињеву како би изразили протест због иницијативе владајуће партије Акција и солидарност која подразумева увођење румунског као службеног језика.

Скупштина је, подсетимо, почетком месеца усвојила у првом читању одговарајући нацрт закона који би довео до ове промене. Према овом нацрту, "молдавски језик" се у било ком граматичком облику замењују изразом "румунски језик". Поред тога, термини "државни језик", "службени језик" и "матерњи језик" мењају се речима "румунски" ако се мисли на државни језик Молдавије.

Окупљени на данашњем протесту у главном граду Молдавије поручују да је одлука противуставна. 

Ипак, Уставни суд Молдавије је 2013. године одлучио да је државни језик у републици румунски иако у уставу пише да је државни језик молдавски. Према Уставном суду, текст Декларације о независности Молдавије, у којој је државни језик румунски, има предност над Уставом.

Демонстранти носе плакате на којима пише: "Наш језик је молдавски", "Молдавија и грађани Молдавије", "Престаните да се зезате са Уставом", "Рецимо не својевољу". Према писању руских медија, до сада није било никаквих инцидената.

Грађани мирно протестују, а полиција дежура у непосредној близини. 

image
VV inauguration
banner