Свет

Ердоган очекује разговор с Путином: Брашно за афричке земље

Лидери две земље треба да се договоре о могућности да се руско жито преради у турским млиновима и пошаље у најсиромашније афричке државе
Ердоган очекује разговор с Путином: Брашно за афричке земље© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да очекује да ће у наредна два дана разговарати телефоном с руским лидером Владимиром Путином о могућности испоруке брашна афричким земљама које би Турска прерађивала од руског жита. 

У интервјуу за турски канал НТВ, који је пренет на Ердогановом налогу на Твитеру, рекао је да је с Путином разговарао о спровођењу Споразума о житу и могућности да се руско жито преради у турским млиновима и пошаље у најсиромашније афричке земље, што је иницијатива руског председника.

"Путин је већ истакао да се житом снабдевају афричке земље већ Европа. Рекао је: 'Хајде да пошаљемо жито у неразвијене афричке земље.' Одговорио сам му: 'Ви шаљите жито, а ми ћемо од њега правити брашно и потом га послати у неразвијене земље.' Имамо такав споразум. За два-три дана ћемо имати преговоре, разговараћемо о томе", нагласио је турски председник.

По речима турског председника, његова земља је спремна да помогне и у снабдевању светских тржишта руским ђубривима, за којима постоји велика потражња.

Раније је стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио да се Русија "не противи" продужењу Црноморске иницијативе за жито на 60 дана – до 18. маја 2023. године.

image